Disznótor

2023.01.15. 11:57

Finomságok és tömeg kísérte a programot: két malacot is feldolgoztak a Csákányosi Disznótoron (fotók)

Óriási érdeklődés mellett zajlott a második Csákányosi Disznótor a Vértes Kapujában. Az idén két disznóvágást és húsfeldolgozást is figyelemmel kísérhettek a látogatók.

Sugár Gabi

Munkában a böllér

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, rendkívül sok érdeklődő látogatott el a Vértes Kapuja Rendezvényközpontba a második alkalommal megszervezett hagyományos disznótorra. 

Alig lehetett üres parkolót találni az egykori Birkacsárda mellett. A családok nagy része a gyönyörű napsütésben élvezte a táj szépségét, s közben megkóstolhatták a reggel levágott disznóból készült finomságokat. Hatalmas sorok álltak a pultoknál, ahol a sláger a hagymás sült vér mellett a toros káposzta, a pecsenye, sült kolbász, tepertő és a májas valamint a véres hurka volt.  

Tiba Sándor, a Vértes Kapuja Rendezvényközpont üzletvezetője kérdésünkre elmondta: a tavalyi tapasztalatok alapján az idén már két disznóvágással készültek. Kétféleképpen dolgozták fel a 130 kilogramm körüli disznókat. Az előkészítés menete azonban mindkét esetben hagyományos módon történt. Az üzletvezető kiemelte: a reggel előkészített és feldolgozott hús nagy része el is fogyott délutánig. Számtalan program és érdekesség is várta a látogatókat, akik akár a quadozást is kipróbálhatták. Kiemelte: az idén is buszokkal segítették a tatabányaiak számára az idejutást. A Csákányosi Disznótor mellett egyéb programoknak is helyet ad a Vértes Kapuja és a hozzá tartozó vadászház. A büfé pedig a kirándulókat szolgálja.

A Környei Önkéntes Tűzoltók bemutatója is sokak figyelmét kötötte le. Szürke füstfelhők törtek az ég felé, amikor azt mutatták be, hogy mennyi idő alatt lesz a lángok martalékává egy személyautó. A látványos bemutató után a gyerekek megcsodálhatták a tűzoltó autó felszerelését, majd arcfestés vagy lufihajtogatás várta őket. 

 A reggel levágott disznóból megannyi friss finomság készültek
 A reggel levágott disznóból megannyi friss finomság készültek
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A kézműves vásárban is megannyi ízletes portéka kellette magát: házi lekvárok, szörpök, tészták mellett különböző kiszerelésekben többfajta házi pálinka és bor is kapható volt a csábítóan illatos házi rétesek mellett. A vásári hangulatról pedig a cukorkapult és a sapkákat vagy öveket felvonultató árus gondoskodott. 

A második disznó némi késéssel érkezett, de a látogatók türelmesen vártak. A 130 kilós egyedet Pásku Tibor hentesmester és csapata dolgozta fel. Már a perzselés alatt elkezdték vakarni a bőr külső felületét, s sorra húzták le a körmeit. 

A mesterek kiválóan dolgoztak: a második disznó perszelésekor sem repedt meg az állat bőre
A mesterek kiválóan dolgoztak: a második disznó perszelésekor sem repedt meg az állat bőre
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Óvatosan dolgozott Metléger István hentesmester, hogy az állat bőre ne repedjen meg. Mikor elkészültek mindkét oldallal, gyökérkefével mosták le, hogy eltávolítsák a kormos réteget. Ezúttal nem készítettek kolbászt, a disznó húsát készítették csak elő. 

Pásku Tibor közben néhány érdekességet is megosztott a hallgatósággal. Elhangozott például, hogy az állat kivéreztetése után másfél-két órával kell a belsőségeket kivenni. Ebben nagy segítségükre volt a rémvas, amely régen fából készült, s erre lógatták fel az állatot a két hátsó lábával, hogy szakszerűen szét tudják bontani. 

Nagy érdeklődés kísérte a látványos és tanulságos tűzoltóbemutatót is
Nagy érdeklődés kísérte a látványos és tanulságos tűzoltóbemutatót is
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A mesterek gyors keze alatt a húsok hamar az asztalra kerültek. Gyönyörű bőrös sonkákat és szalonnákat is faragtak. A látvány sokakat vonzott, főleg a legkisebbeket, akik manapság nem nagyon láthatnak már hagyományos disznóvágást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában