Rehabilitáció

2023.01.17. 11:51

Családoknak segíthet a Semmelweis és a Széchenyi-egyetem új fejlesztése

Februárban újra megrendezik Győrben a konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort.

S.G.

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba

Ezzel tovább gazdagodik a Semmelweis Egyetem (Semmelweis) és a Széchenyi István Egyetem (SZE) közötti erős és sokszínű partnerség: a tervek szerint a felek a Pető-módszerhez kapcsolódva olyan fejlesztő eszközök tervezésében, gyártásának előkészítésében is együttműködnek, amelyek az oktatásban és a rehabilitációban is hasznosulhatnak.

A Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem között erős és sokszínű partnerség. Az intézmény képviselői újabb egyeztetéseket folytattak. (Fotó: Májer Csaba József)
A Semmelweis Egyetem és a Széchenyi István Egyetem között erős és sokszínű partnerség. Az intézmény képviselői újabb egyeztetéseket folytattak. (Fotó: Májer Csaba József) 
Fotós: Májer Csaba József

A Győrben eddig példa nélküli első Pető-tábor sikere is ösztönözte azt az újabb találkozást, amely tovább erősíti a Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Széchenyi István Egyetem partnerséget.

– A győri Széchényi István Egyetemen meglévő mérnöki tudás és tapasztalat segítségével új bútorokat és fejlesztő eszközöket szeretnénk előállítani. A szinergiák segítségével reményeink szerint új válaszokat tudunk adni a rehabilitációban résztvevők igényeire, a családedukáció támogatására, az önálló életvitel megsegítésére - nyilatkozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja. Mindez közvetve és közvetlenül is segíti a mozgásproblémával küzdők mindennapjait. Emellett a két intézmény szakemberei robotasszisztált fejlesztések megvalósításáról is egyeztettek.

Már fogadják a jelentkezéseket a II. győri Pető-táborba
A Semmelweis Egyetem Pető András Kar (Pető Intézet) és a Széchenyi István Egyetem közösen CP gyerekek és felnőttek, valamint Parkinson-Kór, Sclerosis Multipex és Stroke betegek számára konduktív pedagógiai fejlesztést, csoportos rehabilitációs heteket szervez Győrben, a Széchenyi István Egyetemen február 6-a és 10-e között és február 13-a és 17-e között. A szervezők a [email protected] e-mail-címen fogadják a jelentkezéseket legkésőbb 2023. január végéig.

A Széchenyi István Egyetem Egészségtechnológiai Campus programindító rendezvényén már márciusban elhangzott, hogy a két egyetem stratégiai együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket hoz, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is.

– A közös fejlesztési projektek tervei mellett örömmel mondhatom, hogy a nagy sikerre való tekintettel februárban újra megrendezhetjük a győri konduktív fejlesztési heteket, azaz a Pető-tábort, amely közvetlen segítséget, egyedülálló lehetőséget jelent a térségben élőknek. Fontosnak tartjuk, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében - nyilatkozta a tárgyalásokat követően dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem kancellárja. Hozzátette: a jövőben egy állandó Pető Pont kialakításáért is dolgoznak a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával.

Az utóbbi kar törekvése hazai Pető Pontok létrehozása, ahol kisgyermekkortól idős korig biztosítható a rehabilitációs ellátás. A lehetőség a Kárpát-medencében, határainkon túl tizennyolc városban már elérhető. A módszer a cerebrális parézissel élőknek és a családjuknak egyaránt életminőségjavulást jelent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában