Elhivatottság

2023.01.08. 11:28

A szeméttől mentik meg Dorogot és vulkántúrán is voltak a barlangászok

Bő egy évtized után ismét nívós szakmai találkozó házigazdája volt a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), melynek tagjai a fő feladataik mellett vulkántúrán jártak, előadásokat tartottak és látogatónapokat is szerveztek. Lieber Tamással, a dorogi civil szervezet elnökével foglaltuk össze az elmúlt esztendőt.

Walczer Patrik

Szemétszedés után Nyergesújfaluban – a Benedek Endre Természetvédelmi Egyesület tagjai az óévben sem tétlenkedtek

Forrás: BEBTE

Mint arról korábban beszámoltunk, a BEBTE tagjai tavaly is eredményesen dolgoztak a Nagy-Strázsa-hegy barlangjaiban. Igaz, hogy újabb szakaszokat nem fedeztek fel, ám mind a Sátorkőpusztai-, mind pedig a Strázsa-barlang takarítása, azaz törmelékmentesítése sok meglepetéssel szolgált nekik.

– Részben ehhez kapcsolódóan valamelyest nőtt a taglétszámunk is. Olyanok is csatlakoztak hozzánk, akik vagy a látogató-, vagy pedig a nyilvánosan meghirdetett kutatónapokon kaptak kedvet ehhez. Egyébként barlangászberkekben sajnos nagy a fluktuáció, nálunk, a 33 éves történetünk során néhány főt leszámítva teljesen kicserélődött a tagság. Szerencsére azonban az elmúlt tíz évben kialakult egy körülbelül 25 fős aktív mag, akikre a különböző programokon számítani lehet – mondta Lieber Tamás. 
Az elnök negatívumként jegyezte meg, hogy szinte teljesen eltűnt a tízen- és huszon­éves korosztály. A fiatalabb csapattagok az aktív szüleik, vagy nagyszüleik révén vannak velük. Az iskolásokat nehéz megszólítani, sok inger éri őket. Pedig egy ilyen közösségben élethosszig tartó barátságok születhetnek, amiből aztán az élet minden területén profitálhatnak. Sokat tanulhatnak a természet iránti alázatról, megszámlálhatatlan kalandban lehet részük. 

A barlangászat, persze sok más közösségi tevékenységgel együtt, nagyon jó jellemformáló, hiszen muszáj csapatjátékosnak lenni, felelősséggel tartozni a másikért. Ami viszont óriási előnye, hogy kizárhatják a külvilágot, nincs háttérzaj, telefoncsörgés sem. 

– Csak magunk vagyunk, és így zavartalanul nagyon jókat lehet beszélgetni, amire azt gondolom, hogy mindenkinek szüksége van – jelentette ki. A civil szervezet évente tíz alkalommal szervez látogatónapot, márciusban kétszer, áprilistól novemberig havonta egyszer vezetik körbe az érdeklődőket a járatokban. Mivel egy ilyen alkalom komoly logisztikát és a részükről is nagyobb részvételt kíván, az egyéb feladatok mellett egyszerűen nem fér bele több látogatónap. 

– Ez a kevés alkalom viszont maximálisan kihasznált, „telt házzal” működik. Azt sokan nem tudják, hogy a túravezetéseket mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végezzük és ehhez látogatónaponként legalább tizenöt tagtársunk jelenléte szükséges. A belépődíjakból a barlangüzemet, vagyis az aggregátor-használatot, a világítási rendszer karbantartását, a kutatásokhoz szükséges eszközök beszerzését finanszírozzuk – ismertette. 

Itthon még mindig szélmalomharc a szemetelés elleni küzdelem
Lieber Tamás elmondta, hogy 2022-ben a tavaszi „Műanyagnapot” és a néhány kisebb csoportos szemétszedést leszámítva nem volt nagyobb BEBTE-s akció. Ennek részben prózai okai is voltak, hiszen egyéb tevékenységük mellett nem tudtak többet vállalni. Persze a civil szervezet tagjai és a lelkes önkéntesek azért egyénileg is szedték a szemetet, a szervezet elnöke is több ízben gyűjtötte egyedül a mások által eldobált hulladékot. Megjegyezte, hogy a Szemétirtók csoportot ugyan a BEBTE hozta létre, vagy ha úgy tetszik, nevesítette, de ennek tagsága nyitott, bárki annak nevezheti magát, aki a célokkal azonosulni tud. Véleménye szerint a szemetelés elleni küzdelem Magyarországon nyilvánvalóan még mindig „szélmalomharc”, ám hiszi, hogy az akciók és a folyamatos edukálás révén egyre több ember ébred rá a környezetvédelem fontosságára, hiszen végső soron mindenki életminőségére, és ebből adódóan egészségére is kihat. Különösen fontosnak tartja annak tudatosítását, hogy utánunk is lesznek emberek a Földön, köztük saját gyermekeink és unokáink, akiknek életéért felelősséggel tartozunk a halálunk után is. 

A látogatónapokat honlapjukon és a barlang Facebook-oldalán hirdetik meg, melyek a résztvevők közösségi oldalas megosztásai révén kellő figyelmet kapnak. Jelentkezni a meghirdetés pillanatától a [email protected] címre küldött e-mail-üzenettel és a létszám feltüntetésével lehet. Jelenleg a március 5-i, 26-i és április 10-i időpontok nyitottak. 

Bő egy évtized után ismét nívós szakmai találkozó házigazdája volt a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), melynek tagjai a fő feladataik mellett vulkántúrán jártak, előadásokat tartottak és látogatónapokat is szerveztek.
Látogatók a Sátorkőpusztai-barlangban
Forrás: BEBTE

A túrákat általában tizenöt fős csoportokban vezetik. Már a visszaigazolásoknál törekednek arra, hogy a vendégeket megadott időpontokra hívják, vagyis ne alakuljon ki tumultus a barlangnál.

– Magában a túravezetés menetében nálunk évtizedek óta ugyanaz a rendszer van, és ez egyéb hazai barlangos gyakorlattól merőben eltérő. A Sátorkőpusztai-barlang függőleges jellegű, a látogatókat 30 méteres mélységbe visszük le. Részben a vendégek biztonságát, de a barlang épségét is csak úgy tudjuk garantálni, ha a különböző szinteken, például a létráknál egy-egy biztosítóember tartózkodik. Ez a felszíni stábbal együtt nagyjából tizenöt főt tesz ki. Maguk az érdemi túravezetések egy felszíni tájékoztatóból és egy, a lenti nagyteremben tartott „tárlatvezetésből” állnak. A túra csoportonként egy-másfél óra időtartamú, függően a társaság érdeklődésétől – árulta el Lieber Tamás. 

A BEBTE a számos itthoni feladat mellett változatos programokkal pezsdíti fel a tagság életét, például egy kisebb csapattal ismét vezettek vulkántúrát Dél-Olaszországba. Voltak Aggteleken, a Duna-Dráva Nemzeti Park támogatásával a Villányi-hegységben is jártak, tucatnyi Bányászkörös bejáráson vettek részt, meglátogattak számos gerecsei barlangot, baráti kapcsolataiknak köszönhetően megfordultak a solymári Ördöglyuk-barlangban és a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban is. 

Bő egy évtized után ismét nívós szakmai találkozó házigazdája volt a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), melynek tagjai a fő feladataik mellett vulkántúrán jártak, előadásokat tartottak és látogatónapokat is szerveztek.
Czanek Balázs reggeli közben Dél-Olaszországban
Forrás: BEBTE

– Szakmai bejáráson vettünk részt a tatabányai karsztvízbányában és visszajáró vendégekként a tokodaltárói Ágnes-aknai vízbázison is. Több nemzeti parkkal is gyümölcsöző a kapcsolatunk, elsősorban a Duna-Ipoly Nemzeti Park­kal, az Aggteleki, de a már említett Duna-Dráva Nemzeti Parkkal is. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Pilisi Bioszféra Rezervátum hattagú tanácsadó testületében – aminek tagságát évente választják – a civil szervezeteket 2023-ban a BEBTE képviselheti – mondta Lieber Tamás. 

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulattal (MKBT) közösen november 17–19. között Esztergomban rendezték meg a barlangkutatók évente sorra kerülő úgynevezett „szakmai találkozóját”. A BEBTE ennek az előadásokkal, beszámolókkal tarkított eseménynek 2001 és 2010 után így 2022-ben is házigazdája lehetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában