Óceánrepülő

2023.01.12. 13:34

A komáromi csoport túrával is emlékezik Endresz Györgyre

Százharminc éve született Endresz György óceánrepülő. A pilóta nevét viseli a komáromi Endresz Csoport, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy megőrizzék emlékét. Szombaton emléktúrával is emlékeznek rá,

Körtvélyfáy Dina

Magyar Sándor navigátor és Endresz György pilóta, a kameránál Bánhidi Antal gépészmérnök

Forrás: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Fotó: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Endresz György Perjámoson született, sváb család gyermekeként. Az első világháborúban mint a 64. repülőszázad pilótája vett részt, több kitüntetést kapott, négy elismert légigyőzelme volt hadipilótaként.1915-ben az ukrajnai Lviv közelében harc közben hadifogságba került. Írásos visszaemlékezése szerint kétszer is megszökött az orosz fogságból. Szibériából saját kezűleg hamisított papírokkal, vonaton és gyalog jutott el Svédországig. 1919-ben, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején a győri 4. számú vörös repülőszázad parancsnoka és toborzótisztje volt. Később az Aero Express, majd a német Junkers-művek pilótája, utána az Aero Szövetség oktatótisztje volt. A Justice for Hungary nevű géppel Harbour Grace-ből az Atlanti–óceánon át Felcsút határáig repült navigátorával, Magyar Sándorral.

1932. május 21-én vesztette életét, amikor az óceánrepülők első világtalálkozójára tartott Bitai Gyula navigátorral. Leszállás előtt azonban a gép szárnya megbillent és lezuhantak. Mire a segítség odaért hozzájuk a gép kigyulladt, Endresz és Bitai és meghalt.

Emléktúra – Az Endresz Csoportnak közeleg egy másik rendezvénye is, hiszen szombaton gyalogtúrával emlékeznek meg a doni hősökről. Nyolcvan éve ugyanis a 2. magyar hadsereg Komáromból indult alakulatai is nagyrészt megsemmisültek. 9 órakor a Jókai téren, a református templomnál lesz a gyülekező. Az útvonal a következő: Monostori erőd, vasúti híd déli hídfője, Duna-part, Nagy Miklós szőlőbirtoka. A túrát az időjárástól függetlenül megrendezik, de a szervezők arra figyelmeztetnek, mindenki vegye figyelembe a Duna mellett előforduló szelet, sarat.

Tavaly tavasszal a repüléstörténeti emléknapot szervezett az Endresz Csoport az óceánrepülő halálának kilencvenedik évfordulója alkalmából Komáromban. Az Aranytál étteremben tablókiállítás is nyílt Endresz György életéről.

Az emléknapon a Kempelen-iskola kadéttanulói is részt vettek, valamint a repülős társadalom tagjai ugyancsak képviseltették magukat. A megnyitó után Arlett Tamás az egyesület elnöke, Czirók Zoltán repüléstörténész, Kositzky Attila, a magyar légierő volt vezérkari főnöke és Kalló Sándor alezredes tartották meg előadásaikat.

A születési évfordulóról is megemlékezett az egyesület, egyelőre koszorúzással. Tavasszal első világháborús hadtörténeti emléknapot szeretnének szervezni ez alkalomból, amelynek részleteiről később tájékoztatják majd az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában