Emlékmű

2023.01.12. 19:35

80 éve történt a katasztrófa a Donnál - erre emlékezett Tata

Megyeszerte koszorúzásokat tartottak a doni áttörés nyolcvanadik évfordulóján. Tatán is megkoszorúzták az áldozatok emlékművét.

G. D. V.

A Don-kanyarban elesett és eltűnt magyar honvédekre emlékeztek Tatatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Megemlékezők és a hősök leszármazottjai gyűltek össze Tatán csütörtök reggel a II. világháborús emlékműnél, hogy leróják tiszteletüket a doni áttörés 80. évfordulóján. 

Sárközi József nyugállományú ezredes, a bajtársi klub elnöke elmondta, hogy 80 éve a frontra kiküldött 986 tatai közül 914-en nem térhettek már vissza családjukhoz. Kiemelte, hogy nem szabad elfeledkezni arról a 72 katonáról sem, akik hazatértek. Sajnos már egyikük sincs köztünk, de amig éltek minden évben részt vettek a megemlékezéseken.

A koszorúzáson többek között beszédet mondott Legoza Bálint ezredes, a tatai dandár parancsnokhelyettese, illetve áldást mondtak a tábori lelkészek 

– Ne felejtsük el, hogy a kőbe vésett nevek hús-vér emberek voltak, akik azt hirdetik, hogy soha többet háború - mondta Markotics Milán Mór őrnagy, tábori lelkész. Az ünnepség során a résztvevők elhelyezték koszorúikat és mécseseiket az emlékmű lábánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában