Szilveszter

2022.12.31. 07:00

Virslit virslivel? Soroljuk, mit kerestetek (még) szilveszter előtt a boltokban!

Hatalmas a forgalom a hentesüzletekben szilveszter előtt, az éves forgalom többszörösét produkálják. A virslinek tízszerese fogy 2022 utolsó napjaiban, de a hagyományos lencse és a kocsonyahús, valamint a pezsgő is nagyon keresett.

Wágner Zsanett

A malac a szilveszter egyik jelképe

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Alig ért véget a karácsony, az év utolsó napján újra ünnepi asztalt ülhetünk körül: szilveszterkor ugyanis hagyományosan különböző finomságokkal búcsúztatják a családok, baráti társaságok az óévet. A malacsült a szilveszteri vacsora fénypontja.

– Egész évben nagy a forgalmunk, de kétségtelen, hogy ebben az időben fogy a legtöbb bőrös és malachús – nyilatkozta a negyven éves szakmai tapasztalattal bíró Rotyis Gábor hentes, amikor sárberki üzletében érdeklődtünk a szilveszteri fogások iránt. A húsüzlet pultjai roskadásig teltek. Jól látszik, az idén is felkészülten várják a vásárlókat: 10-15 kilogrammos kismalacok és süldők is szép számban kaphatóak az üzletben, de rengeteg comb és lapocka érkezett a debreceni hússzállítmánnyal. Többek között sertés hátsó csülköt például 1330 forintért, de felezett hátsó lábat már 930 forintért kaphatunk.

Pezsgőmustra: 640 forinttól 13 ezerig

Az újévi ünneplés egyik fontos kelléke a pezsgő. Jól tudják ezt a kereskedések is, akik hatalmas választékkal készülnek az új év köszöntőjére. Nemes borokkal és pezsgővel, köztük nemzetközi versenyen elismert, díjnyertes nedűvel várják a vásárlókat a legtöbb üzletben. Az egyik legismertebb magyar fajtából 640 forintossal és 1000 körülivel egyaránt. A talán leghíresebb olasz vermutmárka pezsgőjét 2000 forintért árulják akciósan, egy nívósabb magyar pezsgőt 1900 forint körül, aki még többet is fizetne ennél, 4170-ért vagy másfél literes kiszerelésben 13 ezer forintért is találhat.

– Üzleteinkben van egész malac is, bár azt csak kevesen viszik, ezért negyedeljük, egy darab két és fél, három kilogrammos lesz. A süldő az első évében lévő, idei születésű, még ki nem fejlett, fiatal, serdülő malac. Már van egy-két centiméter vastagságú zsiradék, szalonna a bőre alatt és a húsa is érettebb, mint a szopós malacé. Legértékesebb részei a szűzpecsenye, a karaj, a tarja, valamint a comb, ezeket keresik leginkább – tudtuk meg Rotyis Gábortól.

Szilveszterkor virslit virslivel
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az évzáró és az újévi bevásárlás olyan hagyományosan népszerű termékeiből, mint a virsli, a lencse és az alkohol, idén is megnövekedett érdeklődésre számítanak az eladók. A kínálatban itt baromfi-, sertés-, borjú- és marhavirslit egyaránt találhatunk. A virsli közül a baromfi műbelesnek ezer forintért vásárolhatjuk meg kilóját, frankfurtiból 1500 és 1750 közötti árakkal találkoztunk, míg lencsét 500 és 760 forint között vehetünk.

– A szokásos forgalomhoz képest tízszerese fogy a virslinek szilveszter előtt. Főként a minőségi húsokat keresik a vásárlók és a sertésből, mintsem a baromfiból készült termékeket vásárolják az óév utolsó napjára. Már a babona szerint is – mondta Rotyis Gábor. Úgy tartják, hogy a baromfi elkaparja a szerencsét, a hallal elúszik mindez, a sertés pedig kitúrja és éppen ezért ez a legkeresettebb húsféle náluk.

 

Címkék#virsli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában