Roncsolás

2022.12.29. 13:54

Sokkoló képekkel figyelmeztetnek a mentők - megyénkben is történt már petárdabaleset

Az Országos Mentőszolgálat nem finomkodik, ha fel kell hívni a figyelmet a pirotechnikai eszközök veszélyeire.

G. D. V.

Forrás: Országos Mentőszolgálat/Facebook

Kilenc olyan kéz röntgenfelvételét tette közzé az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán, amelyben valamilyen pirotechnikai eszköz felrobbant. A roncsolások még így, fekete-fehérben is sokkolóak, a balesetek áldozatainak a szórakozásért cserébe több ujjukkal kellett fizetniük. Tavaly Komárom-Esztergom megyében is történt ilyen baleset. 

– Szilveszterkor az egész országban jellemzően este 10 és hajnali 4 óra között adnak sok munkát az ünneplők a mentőknek. Főleg ha enyhe az idő, mint várhatóan idén is. Azonban a csalóka meleg ne tévesszen meg senkit sem. Fagypont fölötti hőmérsékleten is nagyon hamar kihűlhet valaki annyira, hogy veszélybe kerül az élete  – figyelmeztetett Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, hozzátéve,fontos, hogy senkit se hagyjunk egyedül az utcán. 

– A másik veszélyt a pirotechnikai eszközök használata jelenti. Sokan a még nagyobb látvány érdekében otthon eszkábálnak valamit. Ezek és a petárdák is komoly sérüléseket tudnak okozni. Megesik, hogy az eszköz még az ember kezében felrobban, a röntgenfelvételek pedig egyértelműen mutatják, hogy az ilyen játékszer használata az ujjak elvesztésével is járhat.

Az eszközök arcba és szembe is robbanhatnak. Tavaly szilveszterkor összesen 18 ilyen balesethez riasztották a mentőket. Ebből két eset Komárom-Esztergom megyében történt – árulta el Győrfi Pál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában