Leleplezték

2022.12.21. 11:31

Emléktáblát avattak Tata híres építőmestere, Fellner Jakab tiszteletére

Az emléktáblát annak az épületnek az oldalában avatták fel, ahol Fellner Jakab egykori tatai háza állt.

Goletz-Deák Viktória

Szerda reggel avatták fel Fellner Jakab emléktábláját

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

Hosszú, évtizedes kutatási munka eredménye, hogy sikerült beazonosítani, hogy melyik utcában állhatott egykor az a ház, ahol Tata híres építőmestere, Fellner Jakab lakott. Ennek a kutatásnak a felhasználásával sikerült végül beazonosítania a Fellner Jakab Kulturális Egyesületnek, hogy az Ady Endre út 9 szám alatti épületet, ahol az építőmester élhetett. Természetesen már nem a 300 évvel ezelőtti ház áll, a jelenlegi épületben egy húsbolt üzemel, ennek oldalsó falára helyezték ki szerdán reggel a Fellner Jakabot méltató emléktáblát. 

Az eseményen részt vett többek között Rigó Balázs, Tata alpolgármestere, aki kiemelte, hogy megvalósultak a céljaink, hiszen az volt az elképzelésünk, hogy minden korosztályt megszólítsunk a programjainkkal. Egy olyan közösségi élményt adott ez az év, amely ünnep volt Tata számára, szép és méltó megemlékezés Fellner Jakabról.

Az Ady Endre út 9. szám alatti épületet oldalán avatták fel a táblát
Fotós: Goletz-Deák Viktória / Forrás: 24 Óra

Stegmayer Máté, a Kuny Domokos múzeum történésze pedig arról beszélt, hogy milyen kutatómunkák, ellentmondások és nehézségek révén sikerült megtalálni az épületet. Elmondta, hogy a kezdetekben csak annyit tudtak, hogy az akkori ispán szomszédságában lakott, valahol a tópart mellett, az akkori Fő térhez közelebbi oldalon. Végül ennek az épületnek a beazonosítása segített megtalálni Fellner otthonát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában