Szent Borbála napja

2022.12.05. 21:42

Az oroszlányi bányászkodás 80 évére emlékeztet a szakma védőszentjének szobra

Ötödik éve helyezik el az oroszlányiak az emlékezés virágait a mártír védőszent, Szent Borbála-szobornál és ezzel együtt az egykoron nagyrabecsült szakmabeliek előtt is fejet hajtanak a Borbála telepen.

W. Zs.

Oroszlányban sem feledkeznek meg a bányászok védőszentjéről, Szent Borbáláról

Forrás: oroszlany.hu

Az Oroszlányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület közös rendezvénye a Bányászhimnusszal kezdődött, majd Dancs József köszöntötte a megjelenteket és a szakszervezeti vezető mondta el gondolatait.

Öt éve avatták
Pózner Gábor középiskolai tanár, szobrászművész tervezte és mintázta meg a Szeptember 6. és Jókai utca közelében lévő zöldterületen felállított Szent Borbála-szobrot, amely a város meghatározó időszakára, az oroszlányi bányászkodás nyolcvanéves múltjára emlékeztet. Nyolc évtized alatt összesen 214 bányász vesztette életét bányabalesetben. A mészkő alapra került gótikus stílusú bronzművet Troznai István monori öntőmester készítette. A több mint egy tonnás műalkotás 3 millió forintba került.

–  A Szent Borbála-szobor jól tükrözi, hogy Oroszlány a szénbányászatra épült, és a bányák bezárását követően is van méltó városi helyszíne a tiszteletadásnak – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Torma Lajos szakszervezeti elnök, aki az Oroszlányi Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének bányász nyugdíjasokból álló szervezetét vezeti. Torma Lajos a vértanúhalált halt Szent Borbáláról is megosztotta gondolatait. Miként fogalmazott, a tizennégy segítő szent egyike, a bányászok védőszentje is, éppen ezért kötelessége mindenkinek, akiben dobog egy kis bányászszív, fejet hajtani ezen a napon. 

– Nagy öröm számunkra – folytatta – hogy több éves felújítást követően átadták a XX. aknaüzem területén lévő Bányászati Múzeumot. Közös célunk, hogy a múzeumba kerüljön az egykori Márkushegyi bányaüzemben lévő Szent Borbála emlékmű, a többi mementó mellé – fogalmazott Torma Lajos, aki végül a bányászok köszöntésével kívánt mindenkinek Jó szerencsét!.

A rendezvény zárásaként Szép Lídia bányászdalokat énekelt, majd Cservenák Erzsébet szavalatát követően a jelenlévők elhelyezték a tisztelet koszorúit és mécseseit az emlékmű talapzatánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában