Körbe, körbe

2022.12.02. 20:06

A közgyűlés leszavazta, de a tatabányai Tesco-parkolóban állni fog az óriáskerék

Sokak szerint érdekes helyszínválasztással, de mégis lesz óriáskerék Tatabányán.

Kemma.hu

Az óriáskerék váza már áll a nagyáruház parkolójában

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Ahogy arról már beszámoltunk, szeptemberben merült fel először, hogy az adventi időszakban a megyeszékhelyen is foroghatna óriáskerék. Akkor a független Hajdú Ferenc képviselő adott be önálló indítványt, amelyben egy 50 méteres építmény felállítását szorgalmazta, hogy új élményelemet nyújthassanak a tatabányaiaknak a városközpontban, egy olyan attrakciót ami méltó a 75 éves városhoz. Akkor a Horváth Lunapark Kft. azzal kereste meg őt és Lusztig Péter (Demokratikus Koalíció) alpolgármestert, hogy ezzel emelné az adventi vásár fényét, és az volt a terv, hogy a vállalkozó bérleti díjat nem fizetne, mivel a helyi rendeleteket szerint „nem kell közterülethasználati díjat fizetni azon rendezvények esetében, amelynek megszervezésében az önkormányzat szervezőként szerepel.” 

Mire a közgyűlés elé került a javaslat, a kft. már 2500 ingyenjegyet is biztosított volna az önkormányzatnak a kezdteben ígért 1000 helyett, ami Hajdu interpretálásában ötmillió forintos bevételnek felelt meg. A vállalkozó egyébként a T-Busz telephelyére a közgyűlésig már el is vitte a kerék darabjait, amelyért bérleti díjat is fizetett; a közgyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint. Lusztig Péter aztán arról is beszélt, hogy az ő ötlete volt, hogy mi lenne, ha óriáskerékkel ünnepelne a város, majd vidámparkszervező szakemberhez fordult, aki megtalálta neki az említett vállalkozót, majd az úgy döntött, hogy saját kockázatára szállítja előbb Tatabányára a masinát, és hogy az alpolgármester kérte meg a T-Busz ügyvezetőjét, hogy addig ott tárolhassa az elemeit. 

A közgyűlés végül leszavazta, hogy a központban óriáskerék legyen a fenti feltételekkel, sőt, azóta az is eldőlt, hogy központi adventi vásár nem lesz a megyeszékhelyen. A vállalkozó azonban a jelek szerint nem engedte el Tatabányát, és elkezdte felállítani az óriáskereket a város egy másik pontján: a Tesco parkolóban, Sárberek határában. Erre enged legalábbis következtetni az a busz, amelyen ott szerepel a cég neve is. 

Az internetezők a helyszínválasztás kapcsán feltették a kérdést, hogy milyen kilátást nyújt majd az ötvenméteres gépmonstrum, hiszen míg alatta parkoló és maga a nagyáruház, vele szemben tömbházak terülnek el, a hegyoldal pedig a járdáról is tökéletesen látszik. Azért ez mégsem a szegedi Dóm-tér, ahol információink szerint szintén egy ekkora masina forog az adventi időszakban. 

Ottjártunkkor péntek dél magasságában egyébként azt tapasztaltuk, hogy a váz már állt, amire még a keréknek magának kell felkerülnie. Mint megtudtuk, 30 kabin lesz rajta, és a kerékkel együtt 75 méter magasan lesz a legmagasabb pontja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában