Célok

2022.12.24. 06:58

„A hitem sok mindenen átsegített” - nagy tervekkel érkezett Dunaalmásra az új lelkész

Új lelkész érkezett a Dunaalmási Református Egyházközségbe. Schönberger Klára nagy lelkesedéssel és még nagyobb tervekkel vette át a gyülekezet vezetését.

Goletz Deák Viktória

Schönberger Klára szeptemberben érkezett a faluba

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

A gyülekezet felkérésére érkezett Dunaalmásra szeptemberben az új lelkész, Schönberger Klára, aki korábban a Győr-Szabadhegyi Református Egyházközségben gyakornok, majd pedig Tápszentmiklóson volt kirendelt segédlelkész. A tiszteletes portálunknak elárulta, hogy már felnőttek a gyermekei, amikor a lelkészi hívatás mellett döntött.

 – Mindig is fontos volt nekem a vallás, a hitem nagyon sok mindenen átsegített, erőt és támogatást adott a legnagyobb bajban is. Ezt szerettem volna meghálálni azzal, hogy lelkészként szolgálok – kezdte a tiszteletes, akinek már fiatalon komoly döntést kellett hoznia. – Erdélyből származunk a férjemmel. Még azon a nyáron, amikor összeházasodtunk, Ceausescu diktatúrája elől 1989-ben zöldhatáron elhagytuk az országot. Az első évek nagyon nehezek voltak, távol az otthonunktól, a szeretteinktől, a korábbi életünktől kellett újrakezdenünk. Nagyon szerettem volna már akkor tovább tanulni, de nem volt rá lehetőségem, mert a gyermekeink voltak az elsők számunkra – mondta a lelkész. 

Amikor már a fiai egyetemen voltak, Klára úgy gondolta, hogy beül az iskolapadba és lelkészként fog szolgálni. 
– Hat évig tartott a teológiaképzés, 2012-ben kezdtem nappali tagozaton és 2018-ban fejeztem be. Nem volt könnyű két egyetemista fiúgyermek mellett tanulni, főleg óhébert és ógörögöt, amiből szigorlatozni is kell, és természetesen az államvizsgán is számot kell adni róla. A mindennapokban sokszor megtapasztalom ennek az alapos felkészítésnek az áldásait. Az egységes lelkészképesítés megszerzése után én is felszentelhető lelkész lettem. Lelkészé szentelésem ez év október 8-án Balatonfüreden volt, ezzel már önálló, illetve választható lelkipásztorrá váltam – árulta el a tiszteletes, akinek nagy tervei vannak a gyülekezettel. 

– A Presbitériummal együtt munkálkodva szeretnénk, ha minél több gyermek, család jönne el az istentiszteletekre. Elkezdtük a családok látogatást, ami nagy áldás, mert azt tapasztalom, hogy nagy szeretettel fogadnak és várnak, ami nagyon jólesik. Természetesen igyekszünk eljutni mindenkihez, mert úgy gondolom, a személyes találkozások igen fontosak. Isten munkálkodik közöttünk azt érzem, mert indítottam a konfirmálócsoportot, szeptemberben 2 gyerekkel, most már tizenketten vannak. Próbálom közelebb vinni a fiatalokhoz az evangéliumot és megszerettetni velük. De az óvodába is tartok a nagycsoportosoknak játékos, éneklős hittanfoglalkozást – sorolta a terveit a lelkipásztor, aki szeretné a templom épületét és a gyülekezeti termet is felújítani. 

Ugyanis a 2013-as árvíz súlyosan megrongálta a templom épületét, aminek a közepe megsüllyedt és a karzat is. Ezt szeretné rendbe hozatni a tiszteletes. – Statikussal felméretjük, hogy milyen állapotban van az épület és mennyire sürgetőek a munkák. A felújításra pedig pályázatot, támogatókat keresünk, mert sajnos az önerőből nem fog menni –magyarázta a lelkészasszony, aki a kisgyerekes családokat is várja az istentiszteletekre. – Szeretném a gyülekezeti termet is felújítani, ahol családi programokat szervezhetnénk. Illetve az istentiszteletek alatt ott tartanánk a gyerekeknek foglalkozásokat. 

Karácsonyra készülnek 
Pásztorjátékokkal készülnek a hittanos gyerekek a Szentestére, 16 órakor kezdődő Karácsonyi istentiszteletre. A történetben szerepet kapnak az ifik, a konfirmálásra várók, de még az óvodások is. A műsort a helyi Vadvirág Dalkör fellépése fogja színesíti. Karácsony első napján ünnepi istentisztelet lesz úrvacsoraosztással, második napján is lesz ünnepi istentisztelet. De az adventi időszakban is várja a templom a gyülekezetet. – Adventi készülődés jegyében három programot szerveztünk, amikre meghívott vendégek is érkeztek. Advent utolsó vasárnapján pedig bűnbánati istentiszteletre hívjuk a testvéreket. Közben már készülünk az óévi hálaadó istentiszteletre, ami december 31-én 16 órakor lesz, illetve másnap délelőtt szeretettel várunk mindenkit az Újévet köszönteni. Bízva Istenben, hogy itt is megáldja a szolgálataimat és Szentlelke által munkálkodni fog közöttünk nagy reményeket fűzök a fiatalokhoz, fiatal szülőkhöz és azokhoz is, akik megtartották hitüket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában