Hagyományápolás

2022.12.07. 11:52

A helyi bányászokra és a bányászatra emlékeztek Vértessomlón

Szent Borbála naphoz kapcsolódóan a több éves hagyományt folytatva a helyi bányászokra és a bányászatra emlékeztek a településen.

Sugár Gabi

Koszorúzást tartottak a településen

Forrás: 24 Óra

Fotó: www.vertessomlo.hu

Az ünnepség szentmisével kezdődött, majd a helyi temetőben a bányász emlékfalnál folytatódott, ahol Igó István polgármester köszöntötte a megjelenteket, Várgesztes polgármesterét, Rising Károlynét és a tatabányai szakszervezet vezetőjét, Vasas Mihályt és Balogh Józsefet. A vértessomlói dalkör nyitotta meg a műsort, a polgármester egy történelmi visszatekintést nyújtott a hallgatóságnak. Elmondta, hogy Vértessomló és környékének élete összeforrt a szénnel, a szénbányászattal. Az itt lakó bányászok és leszármazottaik számára a bányászat nem csupán kultúra, de érzelmi kötődés is, ezért tisztelet és megbecsülés illeti az élőket, s a már eltávozottakat. 

Igó István ezután a helyi bányaművelési munkálatokról beszélt, ami 1780-ban kezdődött az Eszterházy uradalom utasítására az úgynevezett régi bánya telepítésével. Azonban a helyi szénbányászat fejlődését korlátozták a közlekedési nehézségek, a viszontagságos évek és a szükséges technikai felszerelés hiánya, így 1893 tavaszán beszüntették a munkát. Szerencsére a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. akkori putnoki bányaigazgatója Hoensch Ede kezdeményezésére Vértessomlón újra beindították a szén keresését, és így tárták fel Síkvölgypusztán 1895-ben a tatabányai szénmedencét, és alapozták meg a magas színvonalú tatabányai szénbányászatot. 

A polgármester hozzátette, hogy ma is kötelezettségünk bányászainkra, a balesetek és a sújtólégrobbanások áldozataira emlékezni. A településen 29 évvel ezelőtt Batin József kezdeményezésére tartották az első Borbála napi szentmisét és koszorúzást – számolt be a település a honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában