Hősök

2022.11.29. 08:11

Tatabányán vehetett át díjat a sokszoros véradó, szervező és véradóbarát munkahely (fotók)

Megyénk sokszoros véradóit köszöntötték a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a szervezet munkatársai - az eszmei értéken túl - tárgyiasult formában is köszönetet mondtak az önzetlen segítségnyújtásért.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

– Szeretnék köszönetet mondani megyei véradóinknak, akik példája követendő lehet a fiatalabb generáció számára is – ezekkel a szavakkal köszöntötte a november 28-a hétfői ünnepségre meghívottakat Hamburgerné Ujvári Irén megyei igazgató, aki örömmel tekintett a bibliotéka különtermében vele szemközt ülőkre. 

Örömmel tette, hiszen csaknem száz sokszoros véradót ünnepel a megyei szervezet szűkebb hazánkban. Vannak közöttük sokan, akik évente 3-4 alkalommal segítenek ismeretlenül embertársaikon. Többek között így tett a komáromi Fülöp György Attila önkéntes véradó is, aki a napokban szervezett országos ünnepségen Pro Vita díjat vehetett át és akinek neve elhangzott a tatabányai ünnepségen is. 

Bár, rajta kívül álló okok miatt nem vehetett részt a rendezvényen, felolvasták legfontosabb gondolatait. Egyebek mellett mottóját is, ami szintén hatalmas tapsot érdemelt: “ Ha segíthetek, akkor segítek is!”

Visszatérve a köszöntőkhöz: dr. Kancz Csaba főispán is megosztotta véradással kapcsolatos gondolatait. Elmondta, az adventi időszakban különösen fontos az önzetlen segítségnyújtás, mert ezekben a napokban nagyobb eséllyel közlekedünk figyelmetlenül az utakon. Külön köszönetet mondott a humanitárius szervezet szerteágazó munkájáért, hiszen csaknem 1000 ukrán menekült ellátásában nyújtanak segítséget a mai napig. 

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke is, aki szerint nemcsak a véradók előtt kell tisztelegni, hanem a szervezet munkatársai előtt is, továbbá az önkénteseknek, a véradói helyszínt biztosító cégeknek és a többi támogatónak is. A vezető zárásként hozzátette, hogy még sok ilyen lelkes és tettre kész véradói szempárral szeretne találkozni és arra kérte a jelenlévőket, hogy amikor csak tehetik, meséljék el véradói történetüket környezetükben, amivel népszerűsíteni tudják a civil szervezet munkáját.

Szolgálnak és vért adnak
A Vöröskereszt minden évben kitünteti arra érdemes önkénteseit és az őket támogató szervezetek közül is jutalmazzák a legjobb partnert. Ebben az évben a megyei rendőr-főkapitányságot érte a megtiszteltetés, ahol már 13 éve szerveznek véradói alkalmakat. Hamburgerné Ujvári Irén a megyei szervezet igazgatója szerint külön említésre méltó, hogy a szervezeten belül nemcsak a saját kollégák, hanem civilek is részt vehetnek, így támogatva a szervezeti munkát. A József Attila Megyei és Városi Könyvtár tegnapi ünnepségén Farkas Gábor dandártábornok köszönte meg a véradóbarát munkahelynek járó megtisztelő címet és további együttműködésről biztosította a megyei szervezetet.

A köszöntőket kulturális pillanatok követték, végül átadták az arra érdemeseknek  az ajándékcsomaggal és emlékplakettel járó kitüntetést. Súrról Benis Endréné véradószervezőként kapott díjat. Az önzetlen segítségnyújtók sorát a “legfiatalabbak” nyitották, akik húsz alkalommal feküdtek már véradóágyra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában