Tánc

2022.11.06. 15:13

Pörögtek a szoknyák, csattogtak a csizmák a tatabányai koreográfus versenyen (fotók)

Évről évre színvonalas produkciók – köztük hagyományos koreográfiák és kísérletező kedvű, társművészeteket is alkalmazó előadások – kerülnek az Agora színpadára a koreográfus versenyen. Az idén sem volt ez másként.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Nem tudott elég korán érkezni az újságíró, az Agora terasza szombat kora délután elkezdett nyüzsögni. Hol egy bájos táncos igazította meg szép, színes szoknyáját, hol egy kontyba fogott hajzuhatag nyelte el az utolsó csatot is. Arrébb pedig repkedtek a kalapok és kopogtak a csizmák. A fellépők vettek még egy utolsó mély szippantást a friss őszi levegőből és talán egy kis bátorságot is.

Az épület aulájában is hasonló volt az összkép. Nagy volt a sürgés-forgás, főleg az öltözők bejáratánál. Zárt ajtók mögül kihallatszott az énekszó és a szűnni nem akaró kurjongatás. Sok táncos rekord időt “futott” és negyed óra leforgása alatt magára öltötte ruháját. Tatár ugyan nem volt, ami hajtotta volna őket, de egy félszeg tizenéves fiúcska elárulta nekünk a nagy titkot.

– Egészséges drukk azért van bennem, az első fellépésre készülök – mondja a szombathelyi csapat egyik oszlopos tagja, a Szökősök “címere” alatt. A név márpedig kötelez, hamarosan bottal üthettük a táncos nyomát.

A tömegből kimagasodott egy táncos kellék. Közelebbről már látszott, az újpesti csapat vezetője emelte ritmikusan az ég felé a husángot. Laikus szemmel inkább hasonlított egy faragott sárkányfejre, mintsem egy patásra, de elhisszük neki az ellenkezőjét. Még utoljára próbálnak egy kecskejárást...
A tükör előtt még egy utolsó igazítás a sminken, a gőzvasaló végigszalad a ruhán és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes képviselői már indulhattak is a világot jelentő deszkák felé. A képzeletbeli függöny tova gördült és hivatalosan is elkezdődött a koreográfus verseny, immár kilencedik alkalommal.

A rendezvényen az autentikus folklór és a táncszínházi kategóriában indult csoportok mérettetik meg magukat. Utóbbit az idén mindössze egy erdélyi csoport, a SOuLARt Társulat képviselte. Megyénk hírnevét egyedül a Bányász Táncegyüttes négy párosa öregbítette.

Az est folyamán 350 táncos mutatkozott be, háromfős zsűri előtt: Kocsis Enikő táncművész és koreográfus, Árendás Péter népzenei tanszékvezető, valamint Juhász Zsolt koreográfus  bírálta a produkciókat. Végül, de még az eredményhirdetés előtt a Duna Művészegyüttesnek tapsolhatott a nagyérdemű és a Dobroda Zenekar hívott táncházba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában