Beszélgetés az íróval

2022.11.25. 09:21

Így szerettek ők – Nyáry Krisztián középiskolásokkal találkozott Tatabányán

Az Így szerettek ők címmel megjelent kötetek szerzője kora délután vendégeskedett a Népház úti fiókkönyvtárban, majd késő délután a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban várta az érdeklődőket.

Sugár Gabi

Nyáry Krisztiánt Szegő János szerkesztő faggatta a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban. A beszélgetés középpontjában az Így szerettek ők harmadik kötetet állt. Nyáry ​Krisztián 2012-ben mesélt először íróink és költőink szerelmi életéről.

Az Így szerettek ők első és második része bekerült az elmúlt évek legkeresettebb kötetei közé. A most megjelentben ismét lekerülnek az unalmas íróportrék a tantermek falairól.

Nyáry Krisztián volt a könyvtár vendége. Az Így szerettek ők címmel megjelent kötetek szerzője kora délután középiskolásokkal találkozott a Népház úti fiókkönyvtárban, majd késő délután a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban várták az érdeklődőket.
Az írót Szegő János szerkesztő faggatta a könyvtárban
Fotós: S. G. / Forrás:  24 Óra

Az új könyvből egyebek mellett megtudhatjuk, hogyan érzett egyoldalú szerelmet József Attila pszichoanalitikusa, Gyömrői Edit iránt; miért írta népdalait Kisfaludy Károly egy vallásos zsidó lányhoz, aki nem lehetett az övé; hogyan próbálta megszervezni Vajda János és ifjúkori szerelme, Kratochwill Gerogina újbóli találkozását a költő későbbi felesége; miért kérte meg hétszer Móricz Zsigmond Magoss Olga kezét; és miként tudott Ignácz Rózsa a Gestapo börtönében tanúként részt venni volt férje második esküvőjén. Kiderül az is, hogy Petőfi Sándornak szerelme, Mednyányszky Berta helyett annak apja küldött szakító levelet; hogy Dsida Jenőt és menyasszonyát, Imbery Melindát hat évig próbálták elválasztani egymástól a szüleik, ezért csak titokban találkozhattak; valamint hogy miként élt évekig Molnár Ferenc és élete utolsó szerelme, Bartha Vanda ugyanannak a New York-i hotelnek két külön emeletén.

Nyáry Krisztián volt a könyvtár vendége. Az Így szerettek ők címmel megjelent kötetek szerzője kora délután középiskolásokkal találkozott a Népház úti fiókkönyvtárban, majd késő délután a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban várták az érdeklődőket.
A szerző örömmel dedikálta is a kötetet
Fotós: S. G. / Forrás:  24 Óra

Nyáry Krisztián elmeséli, hogy Kosztolányi Dezső hogyan folytatott éveken át szerelmi viszonyt gyermeke dadájával, akiről Édes Anna alakját mintázta; hogy tudott megszökni Gérecz Attila a Dunában úszva a börtönből, és miért adta fel ezután volt barátnője a rendőröknek; valamint hogy miként szövődött titkos szerelem Szabó Lőrinc és barátja, Illyés Gyula felesége, Kozmutza Flóra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában