Nemzetközi Néptánc Fesztivál

2022.11.25. 20:40

Finn nyelven is énekeltek a tatabányai forgórózsások

Finnországban szerepelt a közelmúltban a Forgórózsa Népművészeti Központ több fiatal hagyományápoló közössége. A Csutri táncegyüttes, a Pünkösdi Rózsa énekegyüttes, valamint Rigó Márton és zenekara nagy sikert aratott az északi országban.

Sugár Gabi

Finnországban, a „Hollo ja Martta” CIOFF Nemzetközi Néptánc Fesztiválon szerepelt a közelmúltban a Csutri táncegyüttes, a Pünkösdi Rózsa énekegyüttes, valamint Rigó Márton és zenekara. Szegvári Ildikó, a Forgórózsa Népművészeti Központ szakmai vezetője örömmel mesélt a külföldi útról.

– A CIOFF a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetségének rövidítése, ezekre a fesztiválokra kizárólag meghívással lehet eljutni. A Forgórózsások a lehetőséget egy cserekapcsolatnak is köszönhetik, ugyanis a X. Forgórózsa Fesztivál vendége volt májusban a Purpuri Ryhma finn táncegyüttes Hollolából. Szép sikert arattak és nagyon jól érezték itt magukat nálunk. Gazdag Béla, három évtizede kint élő táncpedagógus vezeti a finn csoportot, s ő segítette a tatabányaiakat a „Hollo ja Martta” Fesztiválon is, aminek nagyon örültünk– fogalmazott a szakmai vezető.

A meghívólevelet a közbenjárás kapcsán Aimo Hentinen fesztivál igazgató személyesen küldte a csoportnak. A Helsinki Magyar Kulturális Központ és a Csoóri Sándor Program támogatása is hozzájárult az út sikeres lebonyolításához.

– Finnországban táncosaink, énekeseink, zenészeink tíz nap alatt tizenkét előadást tartottak kettőszázhetven percben, öt iskolában, négy művelődési házban tapsolhatott nekik a közönség, s emellett Lahti hatalmas színházában, Hollola gyönyörű templomában. Csernus Mihály, Heverdle Emese, Radisz Afrodité volt a csoportok felkészítője. Számos táncházat muzsikáltak, tánctanítást vezettek a török, ukrán, horvát, finn csoportoknak. Óriási élmény volt! – mesélte Szegvári Ildikó.

Tíz év

A tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ már tíz esztendeje, 2012 óta működik Tatabányán. Már a kezdetektől nemcsak színvonalas néptánc, népzene, népi ének, kézműves oktatás folyik e szakmai csoport keretein belül, mert emellett számos helyi, megyei, országos rendezvényt is szervez a központ vezetősége és az önkéntesei. Többek között kiemelkedőek a jeles napi táncházakat vagy a hazai és a Kárpát-medencei hagyományőrzők körében is ismert Forgórózsa Fesztivál. A színvonalas, több napos seregszemlét jövőre, 2022-ben tizedik alkalommal rendeztek közösen a Vértes Agorájával a város legnagyobb közművelődési intézményében és környékén.

A központ legidősebb táncosai, énekesei, akik 16-22 éves fiatalok, már több ízben léptek fel szép sikerrel lengyel, cseh, olasz, spanyol, szlovén folklór fesztiválokon, s kiváló eredményeket értek el különféle versenyeken.

A Csutri együttes sárközi és kalotaszegi táncokat mutatott be, gyönyörű brokát és gyönggyel hímzett viseleteket vonultatott fel, az énekesek a zenészek kíséretében moldvai, imregi és magyarbecei dallamokat énekeltek.

– Lahti város színházában zajlott a nyitó és a záró gála, ahol mindkét alkalommal csoportunk előadása volt a kiemelt, záró program. A finn nézőket meghatotta a magyar fiatalok által, meglepetésként énekelt finn népdal is, amellyel készültünk a nagy alkalomra. A feszített tempó ellenére csodálatos előadásokkal ajándékozták meg táncosaink, énekeseink, zenészeink a nézőket és életre szóló élményekkel térhettünk haza. S persze már készülünk a Forgórózsa Népművészeti Központ tízéves jubileumi gálaműsorára, amely márciusban lesz az Agorában – mondta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában