Közös értékek

2022.10.14. 07:00

Új kincsek kerültek a Megyei Értéktárba

A Komárom-Esztergom Megyei Értéktár bizottság legutóbbi ülésén, egyhangú döntéssel, újabb négy értéket vettek fel szűkebb hazánkban lajstromba. Ezzel a megyei értékek száma immár kereken kétszázra emelkedett.

Petrik József

Megyei Értéktár

Forrás: Beküldött

A megyei értéktár bizottság legutóbbi ülésén ismét megalapozott döntéseket hozott. Most elsősorban úgynevezett szellemi értékek, szellemi és kulturális örökségünk részeit képező kincsek kerültek lajstromba. Ezzel is bizonyítva, hogy nem csak épített és természeti örökségeinkre lehetünk büszkék. 

Dorogról két javaslat érkezett, és a bizottság tagjai mindkettőt egyhangúlag támogatták. Az egyik dr. Till József orvosi hivatás mellett kifejtett művészeti és tudományos munkássága volt. Till doktor kiemelkedő grafikai tevékenységet végzett, számtalan rajz- és akvarellsorozatban örökítette meg tájélményeit. Mint hangsúlyozzák, nagyszabású, nagyhatású és maradandó volt a halbiológia területén kifejtett szakmai munkássága is. 

A Táti Nemzeti Összetartozás emlékműve
A Táti Nemzeti Összetartozás emlékműve
Forrás: Beküldött

A második ajánlásnak köszönhetően dr. Zsembery Dezső hely- és művészettörténeti munkássága is megyei értékké vált. Zsembery doktor szintén sikeres orvosi pályafutása közben, mellett kiemelkedő szerepet játszott Dorog és környéke orvoslástörténetének kutatásában és feltárásában. 

Közben képzőművészeti érdeklődése folytán szorgalmasan vizsgálta és mutatta be a helyi mesterek tevékenységét és munkásságát is. Helytörténeti munkái, gyűjteménye, kezdeményezései maradandó alkotásai Dorog és a régió kultúrtörténetének. 

Szervátiusz Tibor Táti Ister-pár szobra és a Táti Nemzeti Összetartozás emlékműve ugyancsak a kincsestárba került. A kiváló művész egyik legnagyobb magyarországi alkotása stílszerűen a táti Kis-Duna partjára került, hiszen a neve is – Ister – a Dunát jelenti. A 2010-ben avatott Nemzeti Összetartozás emlékművén Szervátiusz Tibor bronztáblája kapott még helyet, rajta az elszakadt országrészek szoros összetartozását jelképező családábrázolással. 

Szervátiusz Tibor, Táti Ister-pár szobra
Szervátiusz Tibor, Táti Ister-pár szobra
Forrás: Beküldött

A kétszázadik érték neve, a Razabra, egy különleges megyei termékmárka elnevezése. Tatai műhelyében Záb­ráczki Dóra 2014 márciusa óta tervez és készít táskákat, ruházati kiegészítőket bőrből. Mára sikerült megvalósítania egy egyedi Magyar Kézműves Termékmárkát, a Razabra®-t, amely a népi bőrdísz­mű és a modern bőrdíszmű harmonikus egyvelege. 

A Razabra, egy különleges megyei termékmárka elnevezése
A Razabra, egy különleges megyei termékmárka elnevezése
Forrás: Beküldött

Egyszerre jeleníti, illetve ötvözi a hagyományőrzés elemeit, és az aktuális divatirányzatokat. Október elején, Oroszlányban, a megyei önkormányzat Megyehét elnevezésű rendezvényén, emléklapot vehettek át az idei év során megyei értékké vált javaslatok beküldői és érintettjei is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában