Kormánydöntés

2022.10.21. 06:52

„Az évszázad beruházása a Tatai-medencében”: 72 milliós vízügyi fejlesztést jelentettek be

Már elkezdődött megyénkben a regionális vízhálózat rekonstrukciója és a tatabányai szennyvíztisztító kapacitásának bővítése. Ez hatalmas beruházás, ugyanakkor a legutóbbi kormánydöntés alapján a két ötvenéves tatabányai vízakna korszerűsítését is támogatják.

Mórocz Károly

Forrás: Facebook/Bencsik János - A Tatai medencéért

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője írja Facebook-posztjában, hogy ennek érdekében újabb 28,3 milliárd forint költségvetési forrást bocsátanak rendelkezésre, így a beruházás teljes összege 72,6 milliárd forintra emelkedett.

– Sok-sok fejlesztést készítettek elő az elmúlt 32 esztendőben, amióta a térség szolgálatába szegődtem, de mind közül ezt tartom a legfontosabbnak: ivóvíz nélkül nincs élet! – hangsúlyozza a parlamenti képviselő.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, Oroszlány, Kisbér és Komárom térségének országgyűlési képviselője szintén a Facebookon reagált a bejelentésre. Emlékeztet arra, hogy az elmúlt esztendőkben a Tatabánya-Környe Ipari Park, valamint a Komáromi Ipari Park fejlődése és fejlesztése okán széleskörű egyeztetési és tervezési folyamat indult el annak érdekében, hogy a munkahelybiztonságot jelentő ipari beruházások és a lakosság számára alapvető közszolgáltatásokat – szennyvízhálózat, ivóvízhálózat – biztosító infrastruktúra a megnövekedett kapacitásokat is biztonságosan ellátó rendszerként üzemeljen.

– Ehhez Bencsik János képviselőtársammal közösen kellett megszerezzük a támogatást, a beruházáshoz szükséges kormányzati forrásokat – teszi hozzá. – Ez itt a megyében tipikusan a gazdaság megerősítését, a munkahelymegtartó-képességet és a térségi együttműködések eredményét, hasznosságát mutató projekt. Több települést, több ipari szereplőt, egész megyét érintő fejlesztés a jó együttműködés mentén. Ez sikerült. Ezzel a kormányhatározattal pedig teljeskörű, hosszútávú biztonságos megoldást tesz lehetővé a beruházás, amit az Északdunántúli Vízmű Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda bonyolít.

A beruházás egy része ötvenéves regionális rendszer azbesztcementből készült gerincvezetékeinek cseréjét jelenti. A több tízmilliárd forintos fejlesztés keretében új vezeték épül a vízaknák és a tatabányai, Turul alatti karsztvíztároló, Tatabánya-Tata, Tatabánya-Oroszlány között. A Tatabánya-Környe Ipari Park biztonságos vízellátására egy új gerincvezeték megépítése, a szennyvíz kezelésére pedig a jelenlegi szennyvíztisztító kapacitásának megnövelése valósul meg. Mindemellett folyamatban van a két – fél évszázada üzembe helyezett – vízbánya korszerűsítésének előkészítése is. A gazdaságfejlesztés és az állami infrastruktúrafejlesztés átgondolt összehangolásával haladunk tovább. Ez tudja a térség gazdasági erejét biztosítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában