Jogászfórum

2022.10.14. 18:49

Rég túljutottunk a műholdas megfigyeléseken, egy háromcentis kütyü is elég már

A büntetőeljárás során használt eszközökről, különösen a lehallgatás jogi és technikai hátteréről és az ebből szerzett bizonyítékokról volt szó a jogászegylet pénteki, megyei konferenciáján. Az előadók rendőri, bírói és jogi szemszögből vizsgálták meg a témát.

Wágner Zsanett

Dr. Mészáros Bence a bűnügyi hírszerzés szabályairól szóló előadása is része volt a szakmai napnak

Forrás: 24 Óra

Fotó: H. B.

Elsősorban a nyomozóhatóságok és az ügyészség képviselői fogadták el a szakmai konferenciára szóló meghívást, de a Tulipános Ház teremsorai között helyet foglaltak a bírói karból és a közszolgáltatásból érkezett érdeklődők is. Őket dr. Becker Tibor, a Magyar Jogász Egylet Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte, aki József Attila szavaival nyitotta meg hivatalosan a találkozót. „Számon tarthatják, mit telefonoztam s mikor, miért, kinek. Aktákba irják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg“ – hangzott az idézet a Levegőt! című költeményből, ezt követően pedig a konferencia levezető elnöke, Izbékiné dr. Varga Ágnes ügyésznő felkonferálta az előadókat.

Elsőként Csupor Máté százados beszélt a titkos információgyűjtésről. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyenruhása aktuális gyakorlati példákkal érkezett: például gyermekprostítució leleplezésének tervével, mely során egy fedett nyomozó, vagyis beépített ügynök segítségével sikerült kézre keríteni a fajtalankodót. Másodízben, ugyancsak az online lehetőségeket kihasználva, kábítószerkereskedelem leleplezésekor használt lehallgatást hívták segítségül, megfigyelték a küldeményt és  úgynevezett kriminalisztikai csapdát állítottak. Kicserélték azt.

Lehallgatásról és nyomozásról
A szakmai konferencia délután is folytatódott. Dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke ügyvédi szemszögből világított rá a lehallgatás eredményének bizonyítékként történő felhasználására, mindennek bírói gyakorlatát dr. Budai Vince Kollégiumvezető tolmácsolta. A magánnyomozói információgyűjtés gyakorlatáról és módszereiről pedig Pándi Ákos biztonsági szakértő (Infactor Kft) beszélt.

Dr. Wersényi György, a győri  Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar pedagógusa vette át a szót, aki a mobiltelefonokról, a cellapozíció meghatározásokról és az ebben rejlő kihívásokról beszélt. Kronológiai sorrendbe gyűjtötte a lehetőségeket: például a 2000-es években előszeretettel használt műholdas figyelőállomásokat, amelyek segítségével könnyen beazonosíthatóvá, egyúttal követhető vált egy jármű. Ezzel szemben a 21. század módszerei között már gyorsabb, alaposabb és pontosabb eszközök is vannak. 

Szabályozásukkal nem árt tisztában lenni. Elég egy elektromágneses hullámokat kibocsátó telefon, sőt, egy drón, akár egy okosóra is a megfigyeléshez. Végül a bűnügyi hírszerzés szabályozásának anomáliáiról esett szó, dr. Mészáros Bence ezredes, tanszékvezető (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában