Összegyűjtötték

2022.10.23. 14:13

Különleges ajándék készült: várostörténeti kronológia Tatabánya 75 évéről

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai összegyűjtötték a legfontosabb dátumokat, tényeket Tatabánya múltjából.

Sugár Gabi

Balról: Nász János, dr. Horváth Géza és ifj, Gyüszi László

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Különleges ajándékkal készültek a város fennállásának 75. évfordulójára a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai. Összegyűjtötték a legfontosabb dátumokat, tényeket Tatabánya múltjából „A város alapításától” – várostörténeti kronológia 1947-2021 címmel megjelent kiadványban.

Mikolasek Zsófia, az intézmény igazgatója üdvözölte a megjelenteket a könyvbemutatón, valamint a kiadvány összeállításában közreműködő munkatársait: dr. Horváth Gézát, aki gyűjtötte és összeállította az anyagot; ifj, Gyüszi Lászlót, aki lektorálta és szerkesztette, valamint Nász Jánost, aki a mutatót készítette el.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester gratulált a hiánypótló kötet elkészítéséhez, amely kronológiai rendben vezeti végig a várossá válástól eltelt 75 év eseményeit. Kiemelte: óriási jelentőséggel bír, hogy a településrészek egyesítését követően is a városvezetés lehetővé tette az elődtelepüléseken élők közösségének erősödését, a múlt értékeinek megőrzését.

TATABÁNYA Különleges ajándékkal készültek a város fennállásának 75. évfordulójára a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai.
Különleges ajándékkal készültek a város fennállásának 75. évfordulójára a József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai
Fotós: S. G. / Forrás: 24 Óra

Dr. Horváth Géza kiemelte: 1965 óta kötődik a városhoz. Mindenkit foglalkoztat a múlt, s a fontosabb történésekben segít eligazodni a kötet, amely időrendben, tényszerűen tárja elénk azokat. A várossá válás pillanatától a legfontosabb eseményeket rögzíti a kötet. Kiemelte: céljuk az információ közvetítésen túl a lokálpatriotizmus erősítése volt.

A weboldalra a kiadványban megjelenteknél is több információ kerül – hangzott el. Kiemelték a kötet elején olvasható tanulmányt is, amelyet ifj. Gyüszi László jegyez, valamint Dallos István tevékenységét. Aki a fotók összeállításában volt a szerzők segítségére.

A kötet elkészítésében még közreműködött Forisek Tímea, Pukló Dániel, Zantleitner Laura, Takács Anna, valamint Ölveczky Gábor. A kiadvány hozzáférhető a megyei könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában