Fényes tavak

2022.10.07. 17:52

Fotókon a merülés: mintha forrna a homok a tatai Katonai-tó alján

Tökéletes merülést fogtak ki a búvárok pénteken a Fényes Forrásoknál. A csapat a kellemes napsütésben beszélte meg a merülési útvonalat és a felmerülő nehézségeket. Mint kiderült, utóbbival nem kell számolni a Fényes tavaiban, viszont a látvány páratlan.

Goletz-Deák Viktória

Egyszerre legfeljebb kilenc pár merülhet

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

– A Körtefás tónál megyünk be a lépcsőn, onnan átmegyünk a csatornán keresztül a Sarki tóba, majd vissza a Körtefásba. Onnan pedig szárazon átsétálunk a Katonai tóhoz, mert a csatornán a gát miatt kicsit nehezebb átúszni – mutatta a térképen az útvonalat Kerekes Szilárd, a merülés szervezője. Közben a búvárok sorban kikészítették a felszereléseiket, ellenőrizték a palackokat. Mint elmondták, a Fényes tavakhoz elég egy alapfelszereléssel készülni, azokat már 500 ezer forinttól meg lehet vásárolni.

– Figyeljetek, mert itt nincsenek mélységek! A Grófi-tó legmélyebb pontja 4 méter, a Körtefásnál 4,5. Ellenben nagy a látótávolság és meleg a víz – figyelmeztette társait a búvár, aki már 30 éve merül, 25 éve pedig oktatja is. Nekünk azt is elárulta, hogy a Fényesre inkább a látvány miatt jönnek a tapasztalt búvárok, nem a merülés jelenti számukra a kihívást. Azonban a rengeteg víz alatti forrás páratlan élményt nyújt. Illetve ideális oktatóhely, mert nem mélyek a tavak. 

– Magyarországon nincs másik olyan tó, ahol ennyire ideálisak lenének a körülmények ősszel és télen. A látótávolság mintegy 5 méter és a melegvízű források miatt télen sem hűl 21 fok alá - magyarázta Szilárd, akik közben már magukra is vették a ruhát és a palackokat. – Mindenki ellenőrizze a párja felszerelését – szólt az utolsó utasítás és már mentek is a lépcső felé, hogy eltűnjenek a víz alá. 

Varga Domonkos, a Fényes Búvárbázis üzemeltetője közben elmondta, hogy főleg a hidegebb hónapokban keresik a búvárok a Fényes tavakat. Ilyenkor minden hétvégén jönnek a csoportok, de hétköznap is akad, aki merülni szeretne. 

– A Grófi, más néven Katonai-tóba egyszerre 4-5 pár, míg a Körtefás, a Sarki és a Védett-tóba pedig együtt még 4 pár mehet. Így egyszerre maximum 9 pár merülhet - mondta Domonkos, aki hozzátette, hogy a Katonai tóban a legnagyobb víz alatti forrás mintegy 5 négyzetméter átmérőjű és úgy néz ki az aljzaton levő homok, mintha forrna, ahogy meg-meg emeli a feltörő víz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában