Közlekedés

2022.10.26. 07:00

Eljött az ideje a gumiváltásnak

A vénasszonyok nyarát követően hirtelen váltott borongósra az idő, hűlt le a nappali hőmérséklet is. Ennek „folyományaként” jócskán megszaporodott a tatabányai Hungária Gumiszervizben is a munka. Egyre-másra érkeznek a járművek, hogy szak­avatott kezek felrakják a járművekre a téli gumiszettet.

Petrik József

A szakemberek szerint ideje téli gumira váltani, ami idén nem lesz olcsó, hiszen a gumi és a szerelés is drágult

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

 Az ősz beköszöntének, a tél közeledtének az egyik biztos jele, hogy a gépjárművel közlekedők abroncsot váltanak. Ennek dacára a Molnár Gábor vezette szervizben viszonylagos volt a nyugalom. Pedig az ember azt hinné, hogy az ez idő tájt minden autós hanyatt-homlok rohan a gumiszervizbe. Ami igaz is, csakhogy Molnár Gábor és munkatársa, György István – akinek már a fia is elsajátította a fogásokat –  rutinos rókának számítanak a szakmában. Ezért, hogy a kaotikus helyzeteket megelőzzék, előre egyeztetett időpontban fogadják az ügyfeleket. Nincsenek is a műhely előtt tumultuózus jelenetek.

Néhány éve a szerviz alapterületét is megnövelték. Mivel a mester a gumik tárolásával is foglalkozik, és ezt a praktikus szolgáltatást egyre többen veszik igénybe, a régi raktár már szűknek bizonyult.

Négyévszakos vagy gumiváltás - A Magyar Autóklub régiós elnöke, dr. Farkas Károly elmondta jelentős kutatások zajlanak  a négy évszakos gumik még biztonságosabbá tétele, jobb használhatósága érdekében. A Bridgestone – amely Tatabányán működteti az egyik legnagyobb gyárát – a négy évszakos prémium termékkategóriában, az abroncsgyártási technológiája az egyik legdinamikusabban fejlődik. De a legújabb termékek akkor versenyképesek, ha a szélsőséges útviszonyok között is jól teljesítenek. Amennyiben viszont nem ilyen az abroncsunk és  váltunk  nyáriról téli , biztonságosabbá tesszük a közlekedésünket. Mivel ilyenkor már számolnunk kell hajnali páralecsapódással, illetve a lehullott, nyálkássá váló falevelek is okozhatnak galibát.

– A hideg idő beköszöntével az a gond, hogy az időjárás és az útviszonyok is hirtelen megváltozhatnak – emelte ki Gábor. – De a téli gumik még ilyen viszonyok között, alacsony hőmérsékleten, száraz és havas utakon egyaránt nagyobb biztonságot nyújtanak. Ezért kell leváltani a nyári kollekciót.

Az elengedhetetlen, hogy az abroncs jól tapadjon a havas úton is. Nem véletlen, hogy a téli abroncsok gyártása során speciális gumikeveréket alkalmaznak, amely ellenáll a hideg hatásainak, ezzel is alkalmazkodva az aktuális útburkolati viszonyokhoz. Fagyos időben sem válik keménnyé, merevvé.

– Érdemes időben lecserélni a nyári szettet – jegyezte meg a szakember. – A korszerű gumiknak ugyanis mit sem árt, ha egy-két hétig hét Celsius-fok fölé kúszik a hőmérőben a higanyszál. Ezért fontos, hogy kuncsaftjaink idejében kérjenek időpontot az átszerelésre. Akkor elkerülhetik az olyan meglepetést, hogy reggelre leesik a hó, a gépkocsija pedig csúszkál összevissza. A jó téli kerekek lényege, hogy jó a víz­elvezető tulajdonsága, széles futófelületi barázdákkal, bordákkal.

Molnár Gábortól azt is megtudtuk, hogy a kerékváltás legfeljebb 20–30 percig tart. Amennyiben nála tárolták és felnire szerelt a gumi, akkor viszont mindössze tíz perc. Viszont kerékcsere költségei mintegy 15 százalékkal megemelkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában