Utazás

2022.10.16. 11:38

Egy lépéssel közelebb kerültünk a Hakuna matata életérzéshez Afrikában - fotókon a szafari

– Pakoltál be jó futócipőt az oroszlánok ellen? – kérdezte jóbarátom a repülőtéren, még a bőröndellenőrzés előtt. – Mindig a csoport utolsója lesz a préda! – ilyen és hasonló jókívánságok után emelkedett a repülőgép több ezer méter magasba velem együtt a fedélzeten, egy izgalmakkal teli szafari túra felé.

Wágner Zsanett

Fenséges érzés 150 méter közelségből megpillantani az állatok királyát. Tanzániában, a Ngorongoroban, a világ legnagyobb vulkáni kráterének egyik bozótosában. Három kölykével együtt, zebrabordát ropogtatva. Mindemellett 25 ezer állatfaj otthona a terület, az UNESCO világörökség része. Isaac, a sofőr jóvoltából láthattunk elefántot, gnút, hiénát, kaffer bivalyt, keselyűt, leopárdot, páviánt, vízilovat, zebrát, és zsiráfot, de az Oroszlánkirályból ismert Timon (szurikáta) és Pumba (varacskos disznó) is megmutatta magát. Futócipő nem kellett, viszont üresebb lett a bakancslista.

Megyényi terület - ötször annyi ember

Zanzibár volt az úticél. A Tanzániához tartozó sziget területe lefedi megyénket, a lakosság azonban ötszöröse Komárom-Esztergomnak. A legtöbb őslakos gyümölcs- és zöldségtermesztésből él, halásznak is. Kétségtelen, hogy a turizmus jelenti a legfőbb bevételi forrást. Zanzibár az Indiai-óceán partján, lakatlan szigetek ölelésében fekszik: a kristálytiszta türkiz víz, a fehér homok és az érintetlen természet sokakat csábít a szigetre. 

Zanzibár egy életérzés

Ugyanilyen vonzó - különösen az európaiaknak - az életérzés is. Még csak hírből sem ismerik a problémát. Nincs televízió, utcánként csak egy. Elég 28 fok és már télikabátban járnak, vályogházakban élnek, de a ruhájuk szép színes és tiszta. A mosoly letörölhetetlen az arcokról, üdvözléskor Jumbot köszönnek és ha elhagyja a szánkat a Hakuna matata (semmi vész - szerk.), akkor végérvényesen a szívükbe loptuk magunkat. 

Miként az egyik helyi iskolában is örömteli arcokkal találkoztunk, főként amikor kiosztottuk cégünk ajándékát, a 24 Órás tollakat. Gyakori szuahéli kifejezés a Pole-pole, vagyis a nyugi-nyugi, amit például a sztyeppén lejtmenetben defektnél jó mentőöv volt.

Mindennapos óriás mahagónik

Kuriózum a Vörös kolobusz, például a Jozani esőerdőben órák hosszat sétáltunk a látványért az óriási mahagónia fák és különleges gyógynövények között. Holott nem is kell messzire utazni: a hotelben, az étterem körül minden naposak. Csakúgy, mint a maszáj a bejáratnál. A kelet-afrikai harcos életformára szerződött fiúcska csúzlit szorongatott a kezében, amivel megfékezte a leleményes állatokat. A cipő nagy kincs. A helyi piacon 10 dollár egy lábbeli. 

Freddy Mercury szülőhelyén

Érdemes élni a Kizimkazi öböl adta lehetőségekkel. Nagy eséllyel szembejön egy delfinraj, a közeli szárazföldön pedig meditáltunk egy 500 éves Baobab fa belsejében a két Tamás, Jászberényi és Horváth vezetésével. Zanzibár fővárosa Zanzibár City, óvárosa Stown Town. Utóbbi híres az ománi szultán által épített palotáról és a Queen együttes legendás énekese, Freddy Mercury szülőhelyéről. Közelben van a Börtön-sziget. A nevéből adódik, hogy mi céllal épült, de sosem használták. A szigetre 1920 körül néhány aldabrai óriás teknőst szállítottak, amiket a Seychelles-szigetek kormányzója küldött zanzibári kollégájának ajándékba. Ma már több mint száz fős populáció él, a legidősebb óriás 196 éves és rengeteg káposztát eszik, hogy kordában tudja tartani erős páncélzatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában