Szüret és felvonulás

2022.10.03. 19:48

Díjat vehetett át a 30 éves Alsógallai Német Nemzetiségi Tánccsoport

A hagyományos szüreti mulatság és felvonulás mellett a tatabányai tánccsoport fennállásának harminc éves évfordulóját ünnepelte, és átvehette az Alsógalla Hagyományaiért, Jövőjéért Díjat.

Sugár Gabi

Sokat tettek Alsógalláért

Forrás: 24 Óra

Fotó: Alsógallai Baráti Egyesület facebook oldala

Jeles ünnepet szerveztek a hétvégén Alsógallán. Az ünnepi programon az Alsógalla Hagyományaiért, Jövőjéért Díj átadásakor gratulált a csoportnak többek között dr. Kancz Csaba kormánymegbízott is. Az Alsógalla Hagyományaiért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának régóta dédelgetett álma vált valóra 2013-ban, amikor első alkalommal adták át az elismerést. Az eddigi díjazottak között szerepelt Martin Schlégl József, Frank György, dr. Kis József, Neukum Jánosné, Amschl János, Schlégl Jánosné, Virág Béláné, Sas Endréné és az Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör.

Mindannyian Alsógalla hagyományainak ápolásában, közösségi életének fejlesztésében, művészeti, kulturális és sport életében alkottak példaértékűt és maradandót, tevékenységükkel hozzájárultak a városrész jó hírnevéhez. Éppen úgy, ahogy a mostani díjazott, a 30 éves jubileumát ünneplő Alsógallai Német Nemzetiségi Táncsoport.

A csoport 1992-ben alakult, ezt követően 1994-ben megalakult az Ifjúsági és a Gyermek Tánccsoport is. Megalakulásuk óta az Alsógallai Baráti Egyesület részeként és támogatásával működnek.

Ahogy múltak az évek a felnőtt és ifjúsági tánccsoport szerepét átvette a 20 éve gyermekcsoportként induló fiatalság. A csoport magja megkopott, de az időközben csatlakozott lelkes fiataloknak köszönhetően a csapat 2015-ben addigi talán legnagyobb létszámával büszkélkedhetett. Nekik köszönhető, hogy megalakulhatott egy utánpótlás táncegyüttes is, melyben a frissen csatlakozottak is nagy odaadással sajátították el őseik tánclépéseit, koreográfiáit. A idősebb generáció tagjai pedig életre hívták a mai senior csoportot, amely később új tagokkal is kiegészült.

A tánccsoportok hagyományápoló tevékenységének célja a magyarországi német néptáncok felelevenítése és ápolása. A 30 év alatt rendszeres résztvevői voltak az országos, megyei és városi fesztiváloknak, illetve külföldön is öregbíthették már több ízben is Alsógalla hírnevét. Felléptek többek között Aalenben, Stadtallendorfban, illetve Hattstedtben is. Műsoraikban magyarországi német néptáncokat elevenítenek fel Manninger Miklós koreográfiáiból.

Minden eddigi eredményük és céljaik elérése kitartásuk mellett nagyban köszönhető tanáraiknak, vezetőiknek, kezdetben Moczik Csabánénak, Virágné Boros Piroskának, Fakliné Falusi Olgának, a csoportot már évtizedek óta vezető Schlégl Jánosnének, az őt segítő Hubert Orsolyának és természetesen koreográfusuknak, Manninger Miklósnak. A díjátadás után természetesen tánccal ünnepelt a három évtizedes csoport.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában