felvonulás

2021.09.19. 14:55

Házi borokkal, bállal vigadtak az alsógallaiak a szüreti mulatságon

Német nemzetiségi dallamoktól és tánctól visszhangzott a József Attila Művelődési Ház szombaton Alsógallán. Az eső sem tántorította el a mulatni vágyókat.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Raffael Veronika

A muzsikától hangos ünnepi menet helyett esernyő alatt, sietve érkeztek a szüreti mulatság résztvevői szombaton az alsógallai József Attila Művelődési Házba. A függönyként szakadó eső azonban így sem szeghette kedvét az ünnepi seregnek: habár az időjárás a falak közé csalta az eseményt, a mulatozást így is teljesség hiánya nélkül tartották meg.

Az eső sem szegte kedvét a mulatozóknak (Fotó: Raffael Veronika / 24 Óra)

A ház nagytermébe költöző műsort a legkisebbekkel, az Alsógallai Német Nemzetiségi Óvoda fellépésével kezdték, ezt követően érkezett a városrész nemzetiségi dalköre és tánccsoportja is. Az eseményen a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör és a Szenior Tánccsoport is műsort adott. A szőlő betakarítását egy hagyományos préssel is érzékeltették. A programon részt vett Schmidt Csaba, a körzet képviselője, Kancz Csaba kormánymegbízott, illetve Bencsik János országgyűlési képviselő is. A szervezők vendéglátással, így finom ételekkel, emellett házi borokkal, és friss musttal is készültek. Este folyamán egy hajnalba nyúló szüreti bál vette kezdetét, melyen a héttagú, 2006-ban alakult Gaudi Buam zenekar biztosította a dallamokat.

Herendi Judit, a művelődési ház vezetője elmondta: a régiek az együttlétként és az együtt mulatozás egyik legkiválóbb alkalmaként tartották számon a szüret időszakát, nincs ez másképp ma sem. Elárulta: a városrészben máig fontos ünnepként tartják számon a mulatságot, vannak, akik telkükön máig nevelnek szőlőt, ők a felvonulásra is készültek pár üveg nedűvel.

Barátok alkotják

Az Alsógallai Baráti Egyesület 1990-ben alakult Alsógalla hagyományainak megőrzése és ápolása céljából. Működése során megalakult az Alsógallai Német Nemzetiségi Tánccsoport és Énekkar, és a Nyugdíjasklub is. Hagyományos rendezvényeik között szerepel a Nősbál, Búcsúbál, Pünkösdi és Szüreti Mulatság, Karácsonyi ajándékműsor. 2014-ben az elnökség újjáalakult, azóta friss és fiatalos erővel próbálja meg feladatait, tradícióikat tovább éltetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában