Megyejáró

2022.10.03. 11:30

Bemutatkozik Csatka, ahol a megálmodott tervek valósággá válnak

Hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt egy évben a bakonyaljai kis falu, Csatka. A folyamatosan megújuló településen egymást érik a sikeresen elnyert pályázatok, beruházások. A település sikereiről és jövőbeli terveiről Bognár Tímea polgármestert kérdeztük.

Szász Dalma Kitti

Bognár Tímea polgármester bemutatta a falu első játszóterét

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Nem telik el úgy évszak, hogy az apró kis zsákfaluban ne történne valami változás. A mindig tettre kész polgármester egyik nagy álma valósulhatott meg ismét a közelmúltban, ugyanis a Magyar Falu Programnak köszönhetően elnyertek egy 5,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást, amelyből a hivatal udvarán megépülhetett a település első játszótere.

Élményekkel tértek haza
A közelmúltban rendezte meg a falu önkormányzata a családi napot, amelyre minden helyit tárt karokkal vártak. A faluebéd most egészen rendhagyóra sikerült. Volt minden, mi szem-szájnak ingere: halétel, vad és sertésgulyás is. A sportpályára kitett asztalok pedig a helyi asszonyok süteményeivel teltek meg, ugyanis süteménysütő versenyt is rendeztek.

Bognár Tímea polgármester bemutatta a falu első játszóterét
Bognár Tímea polgármester bemutatta a falu első játszóterét
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Egy település fejlődése nem történhet másként – ha a rendelkezésre álló pénzügyi források szűkösek – mint hogy előre felkészülnek a lehetőségekre, és minden kínálkozó alkalmat megragadnak külső finanszírozási lehetőségek igénybevételére. Sokszor a tervek megálmodásától az ünnepélyes átadásig évek telnek el. Mint minden évben, úgy idén is álmodtunk egy nagyot: gondosan elkészítettük a terveinket, amelyeket aztán siker koronázott – hát így lett ismét álomból valóság – mondta Bognár Tímea, aki hozzátette, hogy Csatka élete és fejlődése folyamatos, és egy pillanatig sem állnak meg a tervezéssel. 

Kiszakadhatnak a modern világból
– Minden évszak emlékezetes számomra, de az idei nyár kiemelkedik az előzőkből. Hatalmas élmény volt számomra, amikor elkészült a játszótér és a gyerekek azonnal birtokba vették. Ahogyan a mondás is szól: minden csoda három napig tart – ide viszont akkora örömmel érkeznek minden nap a gyerekek, mint ha csak tegnap adtuk volna át. Ugyan nem sok gyerkőcünk van, de azért csak a XXI. században vagyunk, gyönyörű természeti közegben, és nem minden a természetjárás. Más a mai világban gyereknek lenni, mint régebben. Azt gondolom, hogy a mai generáció már elmodernizálódott. Viszont így már lehetőségük van kiszakadni a modern technológia világából, amikor még nem volt számítógép és okostelefon – mondta a településvezető. 

Mint mondta, a hivatal szomszédságában kialakított játszótér két részre oszlik, ebben is rejlik a különlegessége: az egyik rész a kisebb, míg a másik a nagyobb gyermekek számára lett berendezve. Előbbi korcsoportnak lehetősége van egyebek mellett rugós játékokon, mászófalas várcsúszdán játszania, míg a nagyobbaknak homokos területen alakították ki például egy kéttornyú mászóhintát csúszdával, valamint egy háromtagú hintát.

Több színben pompáznak
A mintatelepülésen idén is virágba borult minden. A helyiek összefogásával évről évre egyre több növényt ültetnek azzal a céllal, hogy megőrizzék a falu szépségét. Ennek apropójából a közelmúltban – egyebek mellett – több tucat tuja és rózsa kerülhetett a közterületekre. A településvezetőtől megtudtuk, hogy ezeket a növényeket költségvetési forrásból tudták megvásárolni.

– Noha a játszótér nincs körbe kerítve, de mivel távol van az úttól és a közlekedő autóktól, biztonságosan használható. Emellett melegebb napokon a fák kellemes árnyékot adnak a padon megpihenő, vigyázó szülők számára – fűzte hozzá a polgármester. 

Gázcseretelephelyből játékpálya
Az új játszótér szomszédságában akad egy üres zöld terület. Mint kiderült, ez a régi gázcseretelep helye, amely korábban egy elkerített rész volt. A polgármester, mint mindig, most is terveket szőtt azzal kapcsolatban, hogy mivel bővíthetné ki a település repertoárját, ami a szabadidős elfoglaltságokat illeti, ha már adott egy szabad terület a falu szívében. A helyiekkel egyeztetve fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy már csak egy kültéri sakk, vagy malompálya hiányzik, amit legfőképpen az idősebb korosztály tudna majd kihasználni. Így a közeljövőben ennek a kivitelezési munkálatait is szeretné elkezdeni. Bognár Tímea reményei szerint a melegebb idő beköszöntével már a szülők „játékpályája” is elkészülhet, így a családok együtt lehetnek majd a közösségi téren.  

Új külsőt kap a rendelő

Nagyobb renoválás vár a helyi orvosi- és védőnői szolgálat épületére. Bár kis településről van szó, mégis sokan megfordulnak a helyi gyógyítónál kisebb-nagyobb problémáik miatt, az épület tetőszerkezetén pedig kifogott az idő vasfoga. A településvezető prioritási listáján az elsők között szerepel, hogy kívülről megújulhasson az intézmény, mivel rendkívül fontos számára a helyiek egészsége.

Csatka címer
Csatka címere
 

A településről és a címeréről
Csatka a megye déli részén, Ácsteszértől délre található a Bakony­alján. Alig 240 lélekszámú kis település. Sokan csak zsákfaluként emlegetik ezt a falut, ám aki kirándulni indul ide, vagy csak áthaladóban van, az mindent megkaphat, amire igazán szüksége van: lélegzetelállító táj, nyugalom, varázslatos túrautak. Az ősz beköszöntével évente több ezren haladnak át a településen az itt található szent kút miatt. Ugyanis egy 1792-es legenda szerint, miután egy Meizler Vilmos nevű vak férfi ivott a kút vizéből, visszanyerte a látását. Azóta is rengeteg zarándok számol be az itt található víz csodatévő hatásairól. 1357 körül Kont nádor építtetett itt kolostort a pálos szerzeteseknek. Az 1543-as török támadáskor a mezővárossá fejlődött település és az itt épített kolostor is elpusztult. 1724-ben a települést a pápai pálosok szerezték meg. Radoványi Özséb Győrszentmártonból tizenöt katolikus családot telepített be, akik a mai Suttony helyén telepedtek le, majd erdőirtással szereztek földeket.

A címerről A település címerén egy álló, háromszögű pajzs látható, amelyen kék cölöppel megrakott arany mezejében alul hármas halom, ennek zöld mezejében arannyal gyűrűzött és arany kereszttel megtűzött forrás vehető ki, melyből ezüst víz ömlik a pajzs aljába. A középső halom feletti kék mezőben pásztorbotot tartó, cölöpösen felnyúló kar arannyal látható. Míg a szélső arany mezőkben egy-egy lebegő helyzetű kis pajzs: a jobb oldali kerek talpú pajzs vörös mezejében jobbra fordult, ágaskodó ezüst oroszlánt láthatunk. A bal oldali keréktalpú pajzs vörös mezejében pedig három ezüst cölöpöt. A nagy pajzs alatt lebegő, hármas tagolású, íves arany szalagon feketével nagybetűs „Csatka” feliratot olvashatunk.

Nem csak a tetőburkolatot szeretnék kicseréltetni, hanem elsődleges céljai között az is szerepel, hogy az épület szigetélest is kapjon. Mindamellett a mozgáskorlátozottaknak is kialakítanak majd egy elektromos feljárót.

Hőszigetelést is kap a rendelő
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Csatka lakosságának túlnyomó része szépkorú már, így igencsak elkelne az a feljáró – derült ki ottjártunkkor. Maga az épület két részből áll: az egyik oldalon a doktorhoz lehet bemenni, míg a másikon a védőnőhöz. Az egészségházban egyébként korábban ki lett alakítva egy vizesblokk is, így már csak a külső felújítás hiányzik. A folyamatosan emelkedő árak miatt azonban még kérdőjeles, hogy mekkora összeg szükséges pontosan a tervek megvalósításához.

Új eszközöket vásároltak
Nemrégiben új eszközökkel bővülhetett a helyi közmunkások készlete. Ugyanis a Magyar Falu Programnak köszönhetően több mint 1 millió 200 ezer forintot kapott a település. Az összeggel jól gazdálkodtak, mivel a kapott összegből vásároltak egy fűnyíró traktort, két önjáró fűnyírót, két fűkaszát, illetve egy sövényvágót és egy magassági ágvágót is. Utóbbiaknak különösen nagy hasznát veszik majd a dolgozók, mivel a változékony időjárás miatt sokszor leszakadnak a környező fák ágai. További 3 millió 279 ezer 850 forintból pedig a traktorhoz egy pótkocsira pályáztak, amely a napokban érkezik majd meg.

Patakparton sátrazás

A Magyar Falu Program keretében az önkormányzat birtokába került egy csaknem 700 négyzetméteres ingatlan nemrégiben, amelyet hamarosan egy turisztikai vendégházzá alakítanak át. Az épülethez tartozó kert végén patak csordogál, a hatalmas zöld területet pedig gyümölcsfák színesítik, ahol a látogatóknak lehetőségük lesz sátrazásra, illetve kerti sütögetésre is. A tervek szerint a belső térben lesz egy több férőhelyes helyiség, ahol az ide érkező kirándulócsoportok, túrázók minden gond nélkül megszállhatnak majd.

Mindenkit szívesen látnak a vendégházban
Mindenkit szívesen látnak a vendégházban
Fotós: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az összeállítás Csatka Község Önkormányzatának támogatásával készült.

 

Címkék#megyejáró

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában