Fontos

2022.09.03. 09:28

Takarékosságról ősz előtt: hasznos tanácsokat adott az oroszlányi szakember

Energiatakarékos tanácsokról beszélt Aszódi György helyi vállalkozó, villamosságiszaküzlet-vezető a közelmúltban a Bányász Klub Közösségi és Rendezvényházban. Az Oroszlány Barátainak Köre szervezte programon aktuális kérdések is elhangoztak, amiket a rezsimódosítás bejelentése tett indokolttá.

W. Zs.

Forrás: Shutterstock

A jelenlévők számításai szerint egy háztartás éves átlagfogyasztásakor gyorsan összejön az évi 2520 kilowatt, ami felett már nem 35 forintot, hanem 74-t fizethetünk egy kilowatt áramért. Elegendő hozzá a laptop és asztali számítógép folyamatos használata a hálózatról, de a tűzhely, a hajszárító mindennapos üzemelése (kb. 10 perc) és a mosogatógépé, amit a becslések szerint egy héten négyszer indítanak be, és máris megkapjuk az éves fogyasztási számot. Hozzáadódik a hűtő, a mosógép, a televízió átlagos használata és a klímaberendezésé, napi 5 órával számolva, valamint a mindennapos telefontöltés. Aszódi György számos jó tanáccsal látta el az érdeklődőket, miként lehet kevesebb a fogyasztás a háztartásban. 

A legtöbben jól ismerik az alapvető tippeket: a fürdés helyett költséghatékonyabb a zuhanyzás és az izzók LED-es cseréje. Új elektromos berendezés vásárlásakor érdemes figyelni az energiatakarékos gépek vásárlására, valamint szem előtt tartani a villanybojleren a hőfokot. Aszódi György szerint egy- vagy kétfős háztartásban 40-50 fokon akár le is kapcsolhatjuk kétnaponként a bojlert. A szakember elmondta, nem érdemes készenléti állapotban tartani háztartási gépeinket. 

– Használjunk inkább olyan hosszabbítót, amelyen kapcsoló van, így könnyedén áramtalaníthatjuk az eszközöket – tanácsolta, ahogyan azt is, érdemes feltöltött akkumulátorral használni a legtöbb műszaki berendezést, például a laptopokat, nem pedig hálózatról. Arról is beszélt, hogy a hűtő fogyasztása megnő, ha üres. Aszódi György véleménye az, hogy mindenképp érdemes megtölteni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában