Elbontathatják

2022.09.30. 19:43

Nem mindenhol lehet napelem Tatán – erről is szó volt a lakossági fórumon

Lakossági fórumot tartottak Tatán a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról.

G. D. V.

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

A lakossági fórumon Michl József polgármester elmondta, hogy a jogszabály előírásának megfelelően minden változtatás előtt beszámolót tartanak, amire a lakosság véleményeit várják. Hozzátette, hogy a város új helyi építési szabályzatának a felülvizsgálata hamarosan befejeződik, az engedélyezések utolsó részei zajlanak. Ha minden jól megy a képviselő-testület a novemberi ülésen már dönthet róla. 

– A város elnyerte a HILD-díjat, ami a városfejlesztésért egy szakmai civil szervezet által elnyerhető díj. Megyénkben még nem nyert ilyen díjat önkormányzat. Ez is igazolja kicsit, hogy jó utón járunk. A településképi rendelettel tudjuk megjelenésében szabályozni, kordában tartani az építkezéseket. Ezért fontos, hogy a legszabatosabban, legpontosabban kerüljenek bele az előírások – mondta a polgármester. 

Hiába telepítik, lebontathatják - A fórum egyik felszólalója a napelemek tiltását nehezményezte a védett utcákban. A főépítész elmondta, hogy bizonyos műemlékvédelmi területeket országosan az Örökségvédelmi Hivatal szabályoz és ők tiltják ott a napelemek telepítését. Viszont a területen belül elhelyezkedő, nem műemléki épületekre napelemcserép tehető. A főépítész hozzátette, hogy egyeztetnek a hivatallal, hogy Tata egyes területein enyhíthessék a szabályozást. Azonban a nem engedélyezett napelemeket az Örökségvédelmi Hivatal lebontathatja.

A fórumon Kamarás Dorottya városi főépítész ismertette a jelenlegi módosításokat. Többek között változtak az úszóművekre, stégekre történő szabályozások, a zárt sorú beépítés részszabályi. A közterület térburkolásával kapcsolatban előírják, hogy saját ingatlan előtt utcánkként egységes megjelenésű, színű behajtó építhető. De például változik a kerítések szabályozásai is : ne lehessen olyan területet lezárni, ami akadályozná az átjárást, közlekedést. A módosításra vonatkozó lakossági észrevételeket október 7-ig várják az [email protected] email címen, vagy személyesen a Kossuth tér 1-ben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában