Uniós támogatás

2022.09.21. 19:35

Napelemeket is kap az épület: felújítják bővítik a leányvári óvodát

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében 160 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert a községi önkormányzat a nyolcvan férőhelyes Leányvári Cseresznyefa Óvoda épületének felújítására, illetve bővítésére – tudtuk meg Fári Csaba polgármestertől.

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

Megtudtuk, hogy a projekt keretében a fő, vagyis a bal oldali épület hátsó részéhez, a mostani pincénél hozzáépítenek egy 110 négyzetméteres különböző fejlesztő eszközökkel, illetve bordásfallal is felszerelt tornaszobát, valamint a helységhez kapcsolódva mosdót, öltözőt és egy vezetői szobát is kialakítanak. A bővítés, illetve a tetőszerkezet rossz állapota miatt kicserélik a meglévő épület tetőhéjazatának egy részét.

– Jelenleg nincsen tornaszoba az épületben, így a játékos, mozgásos foglalkozásokat jó időben az udvaron, míg csapadékos, hideg időben a csoportszobákban tudják megtartani az óvodapedagógusok. Nagy előrelépést jelent továbbá a megújuló tetőszerkezetre tervezett napelemes rendszer is, a mostani energiaválság idején ugyanis fontos, hogy csökkentsük a fenntartási költségeket – mondta Fári Csaba, aki hozzátette, hogy a kisebb épületet pedig akadálymentesítik, így akár mozgáskorlátozottak is megközelíthetik a fejlesztő szobát és a vizesblokkokat.

Tervek szerint a legközelebbi képviselő-testületi ülésen választják ki azt a céget, mely elkészítheti a kiviteli terveket, a beruházás pedig jövőre kezdődhet el. A felújítás lebonyolítása attól is függ, hogy megtalálják-e a legmegfelelőbb vállalkozót, illetve hogy a kivitelező elérhető áron jut-e hozzá a szükséges építőipari alapanyagokhoz.

Fári Csaba megjegyezte: a renoválás és bővítés megkezdése előtt ki kell találniuk azt is, hogy el kell-e ideiglenesen költöztetni az óvodát, illetve hogyan oldják meg a gyermekek étkeztetését és hogyan tartják meg a foglalkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában