Átadás

2022.09.13. 22:40

Korszerűbb lett a fűtés az ácsi oviban, de a Zichy kastély teteje is megújulhatott

Az ácsi Bóbita Óvoda fűtésrendszere mintegy 43 millió forintból korszerűsödött. A Zichy kastély tetejét 137 millióból hozták rendbe.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. D.

Mintegy 43 millió forintból korszerűsödött a Bóbita óvoda fűtésrendszere Ácson. Megvalósult a külső nyílászárók cseréje és a közlekedő folyosók járólap burkolása is megújult.

Dr. Szentirmai István polgármester elmondta, az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az intézményeire, mert a jövő generációja itt nevelkedik. Lépésről lépésre igyekeznek az óvoda épületét is korszerűbbé tenni. Először saját forrásból az öltözőket, vizesblokkot és egy csoportszobát újítottak fel, majd belügyminisztériumi és saját forrásból a konyha és az ehhez tartozó szociális helyiségek, gazdasági bejáró megújítása következett.

A mostani fejlesztés egy régi problémát oldott meg: a fűtési rendszer elhasználódott, télen szinte napi karbantartást igényelt. Egy pályázat segítségével lehetőségük nyílt a fűtés korszerűsítésére. Az energiamegtakarítás érdekében a külső, fából készült nyílászárókat jobban szigetelő, műanyag ablakokra, ajtókra cserélték.

Héreginé Major Ilona, az óvoda intézményvezetője azt hangsúlyozta, a kivitelezők nagy odafigyeléssel, szakmai hozzáértéssel dolgoztak, minden vállalkozó támogatta valamivel külön is az ovit. Hozzátette, több, mint harminc éve az élete része az intézmény, boldogság látni, hogy átalakul, megújul. Az intézményvezető ugyanakkor hangsúlyozta, fontos lenne az óvoda bővítése, mert a csoportokban magas a gyereklétszáma, amely hosszútávon a szakmai munka rovására menne.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, az „apróbb” fejlesztések lezárása után már következhet a teljeskörű megújulás, egy TOP Plusz pályázatnak köszönhetően ugyanis 215 millió forintot nyert az óvoda. Megoldódik a csapadékvíz-elvezetés, elkészülhet a falak külső szigetelése, napelemeket telepítenek, lecserélik a tetőhéjazatot, bővítik az óvodát, új tornaszobát alakítanak ki, valamint eszközöket is beszereznek.

A TOP Pluszban a megyében több mint 3 milliárd forintot szánnak óvodafejlesztésre. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő azt hangoztatta, kész tervekkel és kidolgozott programmal könnyebb nyertes pályázatot benyújtani, ezt pedig az ácsi óvoda is bizonyítja.

Tetőfelújítás - A Bartók Béla Művelődési Háznak otthon adó Zichy kastély tetőzetét is sikerült felújítani a nyár folyamán, 137 millió forintból. A beruházás nem csak esztétikai szempontból volt fontos, az épület állaga is romlani kezdett a folyamatos beázások miatt. A projekt során többek között megújult az ereszcsatorna, villámvédelmi rendszer is létesült. A polgármester hangsúlyozta, sok évtizedes problémát sikerült megoldani a tetőfelújítás során. Folytatásra is szükség lesz, hiszen belső szerkezete, állapota is rendkívül korszerűtlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában