Ízek tere

2022.09.15. 18:50

Gasztrosokk Tatabányán: zamatos lecsó és pillecukorhalmok sorakoztak a Gördülő Kosárban

A Gördülő Kosár Termelői és Közösségi Piacon ezúttal két eseményt kapcsoltak össze a szervezők: a mozgássérültek huszonkettedik baráti találkozója mellett a hatodik alkalommal megszervezett zenés lecsó és mustfesztivált.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A megterített asztalokon az ősz ízei mellett kistermelők kínálták portékáikat.  Már a nyitás pillanatában egymás után érkeztek a vásárlók. Az asztalokra helyezett szőlőfürtök mellett fogyaszthatták el a vendégek a kóstolót. Rengeteg ízletes lecsó készült.

Válóczi Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének alelnöke, a program főszervezője elmondta: a megyeközpontban egyesületüknek nyolcszáz tagja van. Mindenkinek küldtek meghívót a baráti találkozóra, s közülük kettőszázan jelezték is, hogy részt vesznek. A lecsó a közösségi kertben termett finomságokból készítették.

A termelői piac ma már egyre többeket vonz a városból és a környékéről. Ízletes, hazai termékeket kínálnak a termelők, akik kérdésre boldogan mesélnek arról is, hol, milyen módon állították elő az asztalon roskadozó termékeket.

Édes csokor is készült - Az ezerszínű édességek között egy becsomagolt gyönyörű csokor ékeskedett. Major Szilvia Héregről érkezett. Büszkén mutatta a csodás csokrot, amely egy közelmúltban elvégzett tanfolyam eredményeként születhetett meg. Pillecukorból. A csokor minden egyes darabja ehető – mondta. A sokféle színű pillecukrok tucatnyi virágot formáltak. Szilvia most többféle olyan süteményt, tortát is tervez, amelyeken díszítő elemként is megjelennek majd a pillecsodák.

Válóczi Ferenc elmondta: a piac csütörtök délutánonként várja a vásárlókat. Negyven kilométeres körzetből érkeztek a termelők, akik ezerféle árucikket kínálnak.

A közösségi kert biotermékei mellett kovászos kenyerek, péksütemények, ezerféle sajt, tejtermék, fürjtojás, kecskesajt, s szemet is gyönyörködtető füstölt áru mellett házi savanyúságok, szörpök, s finom sütemények, dísztárgyak is kaphatóak. A programon must és szőlőkóstoló mellett zenés szórakozás és az elmaradhatatlan lángos is várta a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában