Siker

2022.09.20. 20:18

Fantasztikus lenne Tatából kis Lyont csinálni - Pesti István, a Platán séfje a gasztro jövőjéről

A Michelin-csillag esélyes tatai séf a díjazásról és a magyar gasztronómia jövőjéről beszélt. A közelgő magyar vonatkozású Michelin Guide megjelenéséről is beszélt, ugyanis széles körben őt tartják a Michelin-csillagra legesélyesebb magyar séfnek.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

A tatai Platán Étterem Michelin-csillagos séfje, pesti István ezúttal a diningguide.hu-nak adott interjút. Pesti István étterme többször is elnyerte a legjobb magyar vidéki étterem címet a Dining Guide versenyén, ő maga 2015-ben kapta meg a csillagot.

A gasztro jövője Magyarországon

A portál a séfet ezúttal a válság idején alkalmazott árakról és étlap-összeállításról, valamint a fine dining népszerűségéről kérdezte. Pesti István szerint a Platán az olcsóbb árkategóriájú fine dining éttermek közé tartozik, szerinte aki eddig megtehette, annak nem lesz érvágás az éttermek esetleges áremelése. A gasztroturizmus pedig még segíti is ezen típusú helyek fennmaradását.

Emellett meglátása szerint az egyszerű, de igényes bisztrók és street food helyek sokkal kitettebbek a válságnak: a vendégek ezeket a helyeket fogják kevésbé keresni.

Érdekességként említette, hogy a gazdasági válság hatására a külföldi vendégeknek jobban megéri magyar fine dining étterembe étkezni mert a pénzükért cserébe sokkal jobban járnak, mint a legtöbb országban.

Tata eleganciája vonzza a vendégeket

A tatai gasztro- és vendéglátóhelyzet a séf szerint nagyon kedvező, a város előnyei miatt.

– Én a mai napig úgy gondolom, hogy igenis közel van Budapesthez, a városhatártól mindössze harminc perc. Némi tatai büszkeséggel talán mondhatom, hogy mi pár év alatt elértünk olyan növekedést és városfejlesztést, mint más húsz év alatt. A Győr-Bécs-Kormarno tengelyhez közel, autóval könnyen elérhető távolságra vagyunk. Azon is dolgozunk, hogy legyen egy kisbuszunk, amivel a nagyvárosokból tudjuk hozni-vinni a Platánba a vendégeinket, hogy ne legyen felmerülő probléma például az alkoholfogyasztás és a vezetés. 

Tatának van története, van egy eleganciája, egy olyan attitűdje, ami el tudja varázsolni az ide érkezőket az Esterházy-kastélytól a tatai váron át a Cseke-tóig, 130-150 éves történelmi emlékekkel.

Ellátogatni a Platánba nem csak egy egyszerű vacsora lehet – emelte ki Pesti István.

Mint hozzátette: a Platán nyitásakor Budapest után Tatára költözni számára nem volt éles váltás, sokkal testhezállóbb hozzá a város.

– Amikor hét éve ideköltöztem, elképzelhetetlennek tartottam, hogy egyszer dugó lesz a városban. Az ipari parkoknak és egyéb fejlesztéseknek köszönhetően kezdi kinőni magát. Ha volt is álmossága, ez elmúlt mára, de szerencsére még egészséges szinten nyugodt település, amit én nagyra értékelek – emelte ki.

A séfet egyébként nem a Michelin-csillag motiválja, ám ha étterme ha a csillagot, annak szerinte az összes étterem a városban megérezné a hatását.

Ez persze túlzó, de fantasztikus lenne Tatából is kis Lyont csinálni, ahová önmaga jogán is elutazik az ínyenc vendégkör. 

– mondta Pesti István

Geg az étlapon

Saját étlapjukról szólva elmondta: mindig van egy-két olyan ételük, ami fixen szerepel az étlapon.

– Számomra is meglepő módon az egyik éppen egy amuse bouche, ami teljes mértékben a tojásra épül, ezenkívül mindig van étlapon kacsamáj, egy consommé, amit belga kávéfőzővel, igazán látványosan tálalunk szarvasgombás füsttel. Ez nem csak egy étel, ez egy geg, több annál.

A nemzetközi konyha a Platán fő csapásvonala, amelyben a halak kiemelkedő szerephez jutnak. Így pldául a pisztráng, a harcsa.

–Nincs az a verzió, ahogyan ne csináltuk volna meg az elmúlt 15 év alatt. A folyami rák pedig védett például, ezért rá vagyunk kényszerülve arra, hogy messzebb is gondolkodjunk. Nekem több inspirációra van szükségem ehhez. 

Én azt gondolom, hogy kellenek bizonyos kilengések is, hogy hiányozzanak az ellenpólusok, és utána újra visszatérjünk a tojásleveshez és a Kárpáthy-fogashoz. Én így tudok fejlődni, így tudok előremenni.

– zárta szavait Pesti István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában