elismerés

2021.07.20. 06:45

A tatai Platán lett az év legjobb vidéki étterme

Évek óta a vidéki élmezőnyben volt, most pedig a legjobbnak járó díjat érdemelte ki a tatai Platán Gourmet Étterem a Dinign Guide gáláján.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Július 19-én, hétfőn este a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményén, az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán Tatára is került díj, méghozzá nem is akármilyen. Az év legjobb vidéki étterme ugyanis a Platán Gourmet Étterem lett.

A Platán a tíz legjobb vidéki vendéglátóhely közé már a korábbi években (2018-ban és 2019-ben) is bekerült. Az év vidéki étterme díjat tavaly alapították, mert már több olyan vendéglátóhely működik országszerte, amelynek az országos élbolyban a helye. Akkor a díjat az encsi Anyukám Mondta kapta, most pedig a tatai Platán.

Az Öreg-tavi étterem Facebook-oldalán arról ír, hogy büszkék a csapatunkra, köszönik az elismerést, és igyekeznek gasztroszínházukkal a továbbiakban is megszolgálni a bizalmat. Ahogy méltatásukból kiderült, a Platán egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork koncepcióját elkerülve inkább a nagyvárosi, kozmopolita gondolkodásmódot képviseli.

Ahogy a Mindmegette írja, az Év Étterme Díjat 2019 és 2020 után idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a miskolci és debreceni Pizza, Kávé, Világbéke formációk érdemelték ki. Az Év Ifjú Séftehetsége Mede Ádám, a Laurel Budapest konyhájának vezetője, míg az Év Szervizembere Bajusz Gergely, az Avalon Ristorante meghatározó személyisége lett.

Az Év Cukrászdája Díjat 2021-ben is a Mihályi Patisserie kapta. Az idén másodszor átadott Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el, a Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa vette át. Az Év Ígéretes Étterme az újonnan nyílt Spago by Wolfgang Puck Budapest. Idén először adta át a Dining Guide a Fairplay Díjat, mellyel azt az éttermet díjazták, mely a járvány alatti időben munkavállalóiért a leginkább helyt állt. Ez a díj a Rosenstein Vendéglő tulajdonosainak járt, csak úgy, mint az Év Szerethető Étterme Díj, melyet szintén ők kaptak A Floewater Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest érdemelte ki.

Pesti István séf (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

A TOP10 ranglista felállításában segédkezve, mint írják, a Dining Guide meghívására érkező külföldi séfek az éttermi tesztelések utolsó fázisában jöttek Magyarországra, és a TOP20 étterem tesztelése után hozták meg a döntésüket. Ezt a feladatot az elmúlt és az idei évben is Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektorának segítségével végezték, aki vezető tanácsadói jelenlétével 5. éve segíti az Étteremkalauz munkáját. A Michelin-nél 36 évet eltöltő igazgató, inspektor az élete folyamán több mint 10 ezer étterem teljesítményét mérte fel, és ezernél is több Michelin-csillag kiosztásában vett részt.

A Platánnak kapcsolatban még megjegyezték: 2021-ben a Platán Tata csoport egy új fine dining koncepcióval, a Platán Gourmet Étteremmel bővült, és hogy a Michelin-csillagos séf, Pesti István visszatért a gyökereihez, hiszen alapvetően évtizedeken keresztül csak a fine dining stílusú helyekkel lehetett a munkásságát azonosítani. A tatai étterem 4-6-8 fogásos degusztációs menüket kínál, alapanyag-használata pedig rendkívül változatos: tengeri halak, osztriga, borjú bríz, vadhúsok is megjelennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában