Döntés

2022.09.25. 23:19

A nemzetiségi önkormányzaté lett a Jókai iskola épülete

A közgyűlés már korábban döntött arról, hogy a Bánhidai Jókai Mór Altalános Iskola fenntartója 2022. szeptember 1-től a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat lesz, most azonban az intézmény ingatlanjai is átkerültek a nemzetiségi önkormányzat kezelésébe.

Kemma.hu

A közgyűlés 2022. szeptember 22-én fenti döntésével egy jogszabályi előírásnak tett eleget, amely egyértelműen kimondja, hogy a törvényes működéshez szükséges a köznevelési intézmény nevelési-oktatási feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyont a feladatátvételt követően haladéktalanul, de legkésőbb a nevelési, illetve a tanév kezdetéig ingyenesen a fenntartó nemzetiségi önkormányzat tulajdonába kell adni.

A tanév ugyan már három hete tart, a közgyűlés azonban csak most pótolta kötelezettségét, egyhangúan támogatva az ingatlanvagyon kezelésének átadását. Az intézményi fenntartás változásának átvezetése átmeneti finanszírozási problémát is jelent, hiszen az intézmények állami normatívából működnek, amihez a Bánhidai Jókai Mór Altalános Iskola csak később juthat hozzá. 

Mindenesetre a megyeszékhely közgyűlése ezért ezzel párhuzamosan 30 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosított a nemzetiségi önkormányzatnak a fenntartói feladatok ellátására. A kölcsön visszafizetésének határideje ez év vége, fedezete pedig a már említett állami normatíva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában