Plusz források

2022.08.30. 17:34

Újabb támogatást kapnak a megyei fejlesztések

Kormánydöntés született arról, hogy többlettámogatást kapnak komáromi, tatai és vértesszőlősi fejlesztések, valamint öt megyei közútszakasz megújítására is plusz források állhatnak rendelkezésre.

Petrik József

Tavaly nyáron adták át a 400 milliós TOP támogatásból megvalósult, majdnem nulla energiaigényű, akadálymentes inkubátorházat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körvélyfáy Dina

A megyei önkormányzat által koordinált Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) korábban elnyert csaknem 2,7 milliárd forinthoz mintegy 920 millió forint többletforrás érkezik szűkebb hazánkba.

Örömteli, hogy a megkezdett, megtervezett fejlesztések magas színvonalon valósulhatnak meg 

– értékelte a kormány pozitív döntését Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A várható plusz támogatással, összesen közel 1,3 milliárd forintból lesz renoválható mintegy 5,7 kilométernyi megyei útszakasz. Új burkolatot kap a tatai Agostyáni út 610 méteren. Továbbá Kömlőd főutcájának másfél kilométeres része. 

Bokodon két helyen is lesz aszfaltozás, a Kis utcában 715 méteres hosszban és a Lakótelepi úton 913 méteren. Megújul Kesztölc legforgalmasabb főutcája, a Szent István utca is, két kilométeren át.

További jó hír, hogy kis híján 240 millió forintos többlettámogatás segíti, hogy megvalósulhasson a vértesszőlősi Baromállás dűlőbe tervezett 24 férőhelyes bölcsőde, amelynek építésére már megkötötték a kiviteli szerződést úgy, hogy a TOP korábban 280 millió biztosított rá. A településnek ezen részén jelenleg nincs bölcsődei szolgáltatás, pedig az itt élők részéről egyre nagyobb igény mutatkozik erre. A kivitelezés mellett, a bölcsőde működéséhez szükséges eszközök, bútorok és játékok beszerzés is megtörténik.

Komáromban, tavaly nyáron adták át a 400 milliós TOP támogatásból megvalósult, majdnem nulla energiaigényű, akadálymentes inkubátorházat, ahol a betelepült vállalkozásoknak nyújtanak tanácsadást. A létesítmény most további 310 millió forintot kaphat.

Tatán a Vasút utca, Gesztenye fasor és a két utcát összekötő szervizút, valamint a Malom-patak területén korszerűsödhet a csapadékvíz elvezetése. Az elmúlt években a területet számos elöntés sújtotta, rendszeresen érkeztek lakossági panaszok, amelyben a vízelvezetés problémájának megoldását kérték. 

A projekt átfogó célja, hogy az érintett városrész kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban, az esővíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az értékek, ingatlanok megóvását. A munkák már elkezdődtek, a korábban érkezett egymilliárd forinthoz most további 173 millió forintos segítség jöhet. Ezeknek a munkálatoknak a befejezés 2023 tavaszára várható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában