Augusztus 20.

2022.08.22. 16:55

Testvértelepülési kapcsolatot újítottak, kitüntetéseket is átadtak a sárisápi ünnepen

Szombaton a Szent István Nap és az Új Kenyér Ünnepén erősítették meg Sárisáp, illetve a szlovákiai Handlová testvértelepülési kapcsolatát. A rendezvényen több kitüntető címet és elismerést is átadtak.

Walczer Patrik

Rajk János plébános megáldotta az ünnepi kenyeret

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az időjárási viszontagságok ellenére is tartalmas ünnepséggel kedveskedett a helyieknek az önkormányzat. Szombaton 17 órakor nyitották meg a a Sárisápi Bányász Közösségi Térben Alica Buzálková handlovai képzőművész, valamint a virág- és termény, a kenyér, illetve a Sárisápi Amatőr Alkotók kiállításait. A megnyitón közreműködött a Sárisápi Bányász Fúvószenekar, illetve a Sárisápi Pávakör is.

Az ünnepi műsor elején köszöntötték a jelenlévőket, köztük Erős Gábor országgyűlési képviselőt és Romanek Etelkát, a megyei közgyűlés alelnökét, valamint a Szlovákiából érkezett delegációt.

Az Equinox Mazsorett Csoport, illetve a Sári Óvoda és Mini Bölcsőde gyermekeinek fellépése után Kollár Károly polgármester hangsúlyozta: Szent István hatalmas elszántsággal, ugyanakkor végtelen alázattal szolgálta nemzetét. Említette, hogy idén ünneplik Handlovával, azaz Nyitrabányával megkötött testvértelepülési megállapodás 25. évfordulóját. Bízik benne, hogy az együttműködés a jövőben is folytatódik majd és hogy még szorosabbá fűzhetik a szálakat.

Kollár Károly és Silvia Grúberová megújította Sárisáp és Handlová testvértelepülési megállapodását
Kollár Károly és Silvia Grúberová megújította Sárisáp és Handlová testvértelepülési megállapodását
Fotós: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

Silvia Gruberová handlovai polgármester beszédét Huberné Kisgyőri Katalin, a Sárisápi Szlovák Önkormányzat elnöke fordította. Azt kívánta, hogy a közös munka olyan legyen, mint a kenyér: szép, finom, megtöltve közös programokkal. Ezután a települések vezetői megújították az egy emberöltővel ezelőtt kötött megállapodást.

A műsor alkalmával Orosz Róbert elénekelte Kodály Zoltán: Ének Szent Istvánhoz című művét, majd Rajk János plébános megáldotta az új kenyereket. Ezt követően Kollár Károly elismeréseket adott át, Takácsné Molnár Anikó jegyző asszony méltatta a díjazottakat. „Sárisápért” Kitüntető Címet kapott Schummel Tamás és Sasvári Gyula, míg Szekeres Tibor, illetve Szatyina Józsefné „Sárisápért” Elismerő Címet vehetett át. Demeter Réka, Ujasi Ildikó, Reményi Viktor Milán, Szabó-Tolnay Regő, Vitek Róza, illetve a sárisápi U19-es futballcsapat polgármesteri dicséretben részesült. Az ünnepség végén fellépett a helyi általános iskola néptánccsoportja, majd a Sic Transit Folk Műhely koncertje zárta a napot.

Kapcsolat - A handlovai delegáció vendéglátásakor Kollár Károly pohárköszöntője után Erős Gábor is megosztotta a jelenlévőkkel a gondolatait. Az országgyűlési képviselő említette, hogy Sárisáphoz hasonlóan Esztergomnak is van szlovákiai testvérvárosa, Párkány, mellyel a település jó kapcsolatot ápol. Fontosnak tartja, hogy a két állam jó viszonyát és örömtelinek nevezte, hogy Sárisáp és Handlova ápolja és tartalommal tölti meg a megállapodást. Véleménye szerint a mai világban nagy szerepe van az együtt gondolkodásnak és a közösségeknek. Beszéde végén gratulált a díjazottaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában