Állatbarát albérletek

2022.08.12. 07:00

Kutyával könnyebb lakást találni Komárom-Esztergomban, mint gyerekkel

Ingatlanpiaci körképünk során a házikedvencek kapták a fókuszt. Utánajártunk, létezik-e állatbarát albérlet. Egy tatabányai ingatlanszakértő adta meg a választ.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Nagy Nikolett két kutyával nemrégiben albérletet keresett Tatabányán. Azt mondja, eddig is panelben éltek, de nem volt gond a jószágokkal, szobatiszták és nagyon jól nevelt állatok. Szerinte jó módszer, ha a négylábúakat bemutatjuk a főbérlőnek. Ugyanis akkor személyesen is meggyőződhet róla: kiadó lakása nincs veszélyben.

A fiatal tatabányai lány mesélt arról is, hogy nem mindenki tartja be az illendőségi szabályokat és titkolja a lakástulajdonos előtt a kisállatot. Mint mondta, talán azért, mert nem minden lakástulajdonos ennyire megértő a témában.

– Tudok olyan esetről is, hogy egy albérlő pár inkább nem szólt a kosorrú törpenyúlról. Féltek, hogy a főbérlő így már nem adja ki nekik a felújított ingatlant. Persze, ez a másik véglet, hiszen a ketrechez szokott kisállat könnyen elrejthető – teszi hozzá Nikolett.

Az interneten rengeteg kiadó lakásra bukkanni a környéken. A hirdetések zömében árnyaltan fogalmaznak, nem egyértelműen kizáró ok a kisállat. Ezzel szemben találni olyat is, ahol súlyhoz kötik az állattartást. Vagyis 10 kilogramm alatti jószág költözhet, annál nagyobb súlyú esetén okafogyott az érdeklődés.

Hartmann Zsuzsanna ingatlanszakértő szerint egyre több a kisállat a panelekben. A szakember további érdekes tényre is felhívta a figyelmet beszélgetésünk alatt: az elmúlt hónapokban megváltozott a tendencia, hogy állatbarát-e az albérlet vagy sem.

– Megnőtt a kereslet a kiadó ingatlanok iránt. Éppen ezért a főbérlők megtehetik, hogy válogatnak a jelentkezők között. Érthető, hogy alaposan utánajárnak, kinek adják ki a több millió forintból felújított lakást – nyilatkozta lapunknak a szakértő. Összességében – miként fogalmaz – előfordulhat, hogy előbb jut albérlethez egy kutyatartó mint egy szülő. Hozzátette, hogy az eb fajtája és nevelése sok mindent felülírhat, miként a szülői magatartás is.

Közös nyaralás vagy sem - Ma már a legtöbb szálláshely állatbarát, de nagyon nagy árbéli különbségekkel találkozni a piacon. Általában 5 ezer forintot kérnek naponta, de nem ritka a 10-15 ezres ár sem. Mindez az ellátástól és a helyszíntől függően változik. A szállásadók többsége rögzíti, hogy nem hagyható egyedül a csahos és nem zavarhatja a többi vendéget. A gazdák dönthetnek kutyapanziók mellett is, megyénkben 3 és 5 ezer forint egy napra az ár. Utóbbi kategóriánál masszázs, játék és foglalkozás vár a kedvencekre. Kérdés, hogy az állattal együtt vagy nélküle tervezzük eltölteni a nyaralást.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint mára minden második háztartásban van kisállat, ami többségében kutya. Azonban egészen különös esetek is előfordulnak. Nem ritka, hogy valaki egzotikus állatot, például hüllőt vagy madárpókot tart. Esetükben jóval kisebb az esély a lakásamortizációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában