Elismerés

2022.08.25. 17:47

Kitüntették a muzeológust, aki nem hagyja veszni Tata fazekas és néprajzi kincseit

A képviselő-testület 2022-ben Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetést adományozott Dr. Kemecsi Lajos muzeológus- néprajzkutatónak.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Tata Város

Tatán az államalapítás ünnepén a Szent Kereszt Plébániatemplomban tartottak ünnepséget, ahol városi kitüntetéseket is átadtak - számoltak be róla a város közösségi oldalán. Mint írják, dr. Kemecsi Lajos a Kuny Domokos Múzeum volt muzeológusaként, valamint a Néprajzi Múzeum főigazgatójaként a Kárpát-medence és Tata néprajzi kincseinek, a tatai fazekasság hagyományainak megőrzéséért végzett kimagasló szakmai munkájának elismeréseképpen részesült Tata Város Zsigmond Király Díja kitüntetésben.

Középiskolai tanulmányait az Eötvös József Gimnázium diákjaként kezdte meg, egyetemi tanulmányait követő szakmai munkáját 1993-tól a Kuny Domokos Múzeum néprajzos muzeológusaként végezte, ahol egyetemi évei alatt is dolgozott már. Nagyban hozzájárult a tatai fazekasság és a céhes hagyományok értékeinek közvetítéséhez, kiállításokkal, előadásokkal, valamint gyűjteményi katalógusok formájában adva át szakmai ismereteit. 

Nevéhez kötődik a Néprajzi Adattár rendszerezése és felépítése, a helyi fazekasság történetének rendszerbe foglalása, feldolgozása és katalógus, illetve kiállítás formájában történő bemutatása. Jelentősen hozzájárult a Kuny Domokos Múzeum tudományos előrelépéséhez 1998-ban, amikor a megyei szakrális kisemlékek kutatását elindította „Szakrális emlékek és hagyományok Komárom-Esztergom megyében” címmel.

Dr. Kemecsi Lajos múzeumi feladatai mellett óraadó tanárként is jelen volt Tata életében, hiszen az Eötvös József Gimnáziumban történelmet tanított. 1996-tól előadó lett több egyetem néprajzi tanszékén. 2012-től a Néprajzi Múzeum főigazgatója. Rendszeresen részt vesz városunk kulturális eseményein mind látogatóként, mind előadóként. Tagságot vállalt a Tatai Eötvös Öregdiákjainak Egyesületében, s megalakulásától kezdve tagja a Tatai Televízió Közalapítvány Kuratóriumának. Jelen munkái során is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Tata néprajzi gyűjteményei, hagyományai minél szélesebb körben nyilvánosságot kapjanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában