Felmérés

2022.08.11. 07:47

Kiderült, honnan tájékozódnak az oroszlányiak - átalakult a médiafogyasztás, a Facebook vezet

Az oroszlányiak médiahasználati szokásait hivatott felmérni az az online kérdőív, amelyet 271 városlakó töltött ki az elmúlt hetekben.

W. Zs.

A válaszadók csupán 2,6 százaléka szerint elsődleges hírforrás az app

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Mint ismert, hasonló felmérést korábban is végeztek a bányászvárosban: elsőként hét évvel ezelőtt, majd 2018-ban is, amelyet hivatásos kutatócéggel készítettek. Tavaly azonban már nem, hanem saját, helyben összeállított kérdéssorral folytatták a kutatást Oroszlányban. A válaszadók között nembeli megoszlás tekintetében nem, de kor szerint már volt változás: 18-tól 76 évesig terjedt a válaszadók életkora. Az átlag 46 volt.

Összefüggések - Minden második lakos szerint valós tartalmak szerepelnek az oroszlany.hu-n, a 2840 újság cikkeire 45,4 százalék voksolt. Érdekesség, hogy sokan nézik, de a válaszadók csupán fele tartja hitelesnek a polgármester Facebook-oldalán közzétett információkat. A válaszadók döntő többsége elegendőnek tartja Oroszlány médiafelületeit, de minden harmadik válaszadó szerint még sok is, ami most van. Csupán 13 százalék gondolja úgy, hogy lenne még lehetőség a bővülésre.

Nem meglepő statisztikát hozott a felmérés: a résztvevők 97,4 százaléka naponta, vagy naponta több alkalommal keresik fel a világhálót, és nem érkezett olyan válasz, hogy „nem használom”. A kérdőívet kitöltők zöme okostelefont használ, ezt követi a laptop, az asztali PC, valamint a laptop.

A megkérdezett oroszlányiak több mint fele, csaknem 60 százaléka elsődleges hírforrásnak az OVTV Facebook oldalát nevezték meg. A második helyen a városi televízió szerepel, majd az oroszlany.hu. Ezt követi Lazók Zoltán polgármesteri Facebook oldala (34,3), és a 2840 című nyomtatott újság (34). A felmérés szerint az elmúlt években létrehozott új kommunikációs felületek nem tudták áttörni a felhasználók ingerküszöbét, kivéve a város hivatalos Facebook oldalát (32,5). A Víztorony Rádiót a válaszadók 6 százaléka, a város Instagram oldalát 4,5 százaléka, az Oroszlány appot csupán 2,6 százaléka tartja elsődleges hírforrásnak.

Az egyik kérdéskör a hitelesség témája volt. A megkérdezett városlakók 60 százaléka az OVTV tartja a leghitelesebb hírforrásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában