Kitelepítések

2022.08.29. 20:39

Kiállítással, ételkóstolóval, koszorúzással emlékeztek Környén

A hetvenöt évvel ezelőtti történéseket elevenítették fel a hétvégén Környén, a kitelepítés évfordulóján. Kiállítás, előadás mellett sváb ételek bemutatója és koszorúzás is szerepelt a programban.

Sugár Gabi

A Kitelepítési Emlékműnél vasárnap a helyi nemzetiségi dalkör is közreműködött

Forrás: kornye.hu

Három napos eseménysorozattal emlékeztek az 1947. augusztus 27-én történtekre. Környéről 101 családnak kellett elhagynia otthonát, csekély ellátással zárt vasúti vagonokba szállították őket Németországba.

Nagyon sok vesztese, áldozata volt ennek a döntésnek. Ezért is fontos, hogy emlékezzünk, emlékeztessünk 

– emelte ki Tirhold Kármen, a környei német nemzetiségi önkormányzat elnöke a Kitelepítettek útja című tárlat megnyitóján. 

A Kitelepítettek útja című tárlat szeptember végéig látható
A Kitelepítettek útja című tárlat szeptember végéig látható
Fotós: Veizer-Sugár Gabriella / Forrás: 24 Óra

A szeptember végéig látogatható kiállítás korabeli fotókon mutat be egykori környei népviseleteket, életképeket, családi ünnepeket, a németországi új életet, s családok évtizedekkel későbbi egymásra találását. A művelődési ház előterében tárgyi emlékekből, a környei Tájház gazdag gyűjteményének töredékéből összeállított tárlat látható.

,,Mi svábok mindig jó Magyarok voltunk” – a László Gábor rendezte, több fesztiváldíjat is elnyert dokumentumfilm vetítése következett az esemény folytatásaként. A címadó mondat egy Németországba kitelepített magyarországi sváb szájából hangzott el, majd Bihari Zoltán a „Mi, svábok” című könyv szerzőjével lehetett találkozni.

Sorsok - Tirhold Kármen felmenői közül is sokakat kitelepítettek. A nagypapája családjának is mennie kellett. Később ketten visszatértek, de a férfinek bujkálnia kellett. Agostyánban és Kocson szolgált. Volt, hogy fizetést sem kapott. Haza nem mehetett; a házukba másokat telepítettek. Élnek még a faluban olyanok, akik megmenekültek, mert stratégiai jelentőségű munkahelyen dolgoztak. Ám a házukba nekik is be kellett fogadni felvidéki vagy alföldi családokat.

Szombaton a Közösségi és Tájházban nemzetiségi és kultúrcsoportok műsorával folytatódott a program, majd harmonikaszó mellett régi sváb ételeket kóstolhattak az érkezők. Fellépett a szomódi és a környei német nemzetiségi dalkör, s a várgesztesi tánccsoport. 

A sváb káposztát oldalas és füstölt hús teszi még ízletesebbé
A sváb káposztát oldalas és füstölt hús teszi még ízletesebbé
Forrás: kornye.hu

Az ételkóstolás alkalmával az évtizedekkel ezelőtti jellegzetes sváb konyha ízeit kóstolhatták meg a jelenlévők. Elkészült százhúsz adag sváb káposzta, amelybe került bőrke és köröm, valamint oldalas, füstölt hús is. Sokan megkóstolták a több ízben elkészített dinsztelt kolbászt. Az édes zsemleszelet a gyerekek kedvence volt. 

A megszikkadt zsemléket feldarabolták, és palacsinta tésztában meghempergették és kisütötték. Cukorral szórták, de lekvárral is fogyasztható. Készült krumlispogácsa, s a sváb asszonyok kedvence, a kvircedli, amelyet borba mártogatva hamar jókedvre derültek. Vasárnap a program ünnepi szentmisével folytatódott, majd megáldották a vasútállomáson lévő Kitelepítési Emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában