(Újra)felfedezés

2022.08.25. 17:30

Iskolai füzetborítón ünnepli jubileumát a bokodi lebegő falu

Éppen 10 éve annak, hogy a világ felfedezte magának a Bokodi-tavat, meglátva annak különleges, akár egzotikusnak is nevezhető szépségét. Az egész egy hangulatos képpel indult.

Wágner Zsanett

Forrás: Balla-Szanyi Szimonetta

Messze jutott Komárom-Esztergom megyéből a Bokodi-tó szépségének híre és ezáltal egyre ismertebb lett az azóta „lebegő faluként„ aposztorfált helyszín. Az évek alatt egész iparág épült a látvány köré: megjelent róla kép a National Geographic természeti magazin internetes portálján, de volt olyan év is, amikor turistabuszok indultak Bokodra az ország távolabbi pontjairól – nem kevés borsot törve a stégtulajdonosok orra alá.

2012 szeptemberében számoltunk be arról, hogy egy új-zélandi netreklámot forgattak a bokodi-tavon, ahol Kapitány János a stégen állva csodálkozik rá a tényre: a szigetországban háromszor annyiba kerül az internet mint itthon. A videón nem valódi horgász látható a felvételen, hanem egy statiszta. János egyébként az új-zélandiakkal is összebarátkozott: halat is sütöttek és ettek együtt.

A tóra épült stégek – csaknem ötszáz van belőle – hálás fotótémát szolgáltattak a művészeknek és turistáknak. Többek között a Telekomnak az Andrea Bocellivel készített reklámfilmhez, amelyben az olasz tenorista a bokodi horgászstégeknél is járt – legalábbis egy pillanatra felbukkan a híres helyszín. Kállay Saunders András is itt forgatta Juliet című videóklipjét.

Filmet is forgattak itt. Zomborácz Virág Utóélet című mozijának még a plakátján is a bokodi stégek szerepeltek. A tó pedig egészen kísérteties hangulatot kapott a vásznon. Divatmagazinokhoz is gyakran esett a választás a stégekre, sőt esküvői fotók tömkelege készült már itt.

A stégtulajdonosok azonban nem feltétlenül osztoznak a Bokodi-tó rajongóinak örömében. Több ízben megkísérelték már megfékezni a turistaáradatot. Több tulajdonos lelakatolt kerítéssel zárta el a stégre vezető utat, de a turistaforgalom és a látogatók által eldobott szemét ellen eddig még nem igen tudtak védekezni.

Többségük egyetért azzal, hogy gyönyörű a kilátás, azonban sérelmezik még a rájuk aggatott elnevezést is: nem is falu, mert Oroszlány és Bokod közötti területről van szó és nem is lebeg, csak annyira mint bármely más horgászstég.

Akadtak olyanok is, akik megpróbáltak élni a tó hírneve adta lehetőségekkel. Volt, aki kiadta az ingatlanát, más chillteraszként emlegetett tanyát kezdett itt üzemeltetni.

Az 1961-ben épült Oroszlányi Hőerőmű Vállalat (ma: Vértes Erőmű) turbináinak hűtéséhez vízre volt szükség, valójában ezért épült ide a tó mellé a gyár. Az erőműből a tóba folyamatosan forró víz áramlott, ezért télen sem fagyott be. Felismerve a tó különleges adottságait, a ’60-as évektől elkezdtek cölöpházakat építeni kimondottan horgászati céllal. 2015-ben, az erőmű leállásával újabb mérföldkőhöz érkezett a tó, befagyott.

De legyen a tónál ingatlannal rendelkezők és az ország távolabbi pontjairól is idezarándokoló turisták vagy éppen filmforgatáshoz helyszínt kereső operatőrök között bármilyen kiélezett is az érdekellentét, a Bokodi-tó kultusza nem hagy alább. Hívhatjuk lebegő falunak vagy tiltakozhatunk az elnevezés hitelessége ellen, ám a víz fölé kúszó hosszú stégek és a botlábakon álló kedves kis házak különleges látványa újabb és újabb felületeken bukkan fel.

Most éppen egy ismert írószermárka füzetborítóján. Ott várja a szeptembert és az iskolakezdést a lemenő nap fényében látható, elhíresült tájkép.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában