Közélet

2016.07.22. 10:02

A bokodiak egyszerűen nem értik, miért van mindenki oda a tavukért

Varju György, az Oroszlányi Horgász Egyesület elnöke szerint többszörösen valótlan a "lebegő falu" megnevezés, hiszen a bokodi tónál csak horgászstégek vannak. Vagyis se nem falu, se nem lebeg. A környéken annyi a látnivaló, akár a tatabányai Erőműi-tónál, a tatai Derítőnél, vagy a dorogi Palatinuson.

W.Zs.

Egy ideje turisták százai jönnek a tóhoz, ráadásul különböző felvételek is tesznek arról, hogy igazi híresség legyen a bokodi környezet. Úgy tudjuk, utazási iroda is kínál kedvezményes áron utat a látványossághoz. Valószínű, ennek is köszönhető a busszal érkező érdeklődők sokasága, akik órákon át „randalíroznak” a parton.

Ismertes, itt forgatott például Zomborácz Virág, aki Utóélet című fekete komédiája közönségkedvenc lett a csehországi Karlovy Varyban rendezett filmfesztiválon. Azóta Kállay Saunders András lírai dallamaihoz is remekül passzolt a táj, a helyszínen forgatta Juliet című klipjét 2014-ben. Az országos ismertség azonban akkor kezdődhetett, amikor egy új-zélandi cég elkezdett a stégeknél reklámot forgatni 2012-ben...

– Mára a horgászstégek tulajdonosai sorompóval elzárták az idegenforgalmi nevezetességé vált horgásztanyát. Szükségessé vált ez a lépés. Jöttek klipet forgatni művészek, modellek pózoltak a bejáróknál, még esküvői fényképezésre is érkeztek ide.

Varju György szerint a 132 hektáros tó a Vértesi Erőmű tulajdona, azt stégtulajdonosok nem zárhatják le, főleg azért nem, mert így az ellenőrök munkáját is akadályozzák. Kiemelte, amennyiben más akadályoztató tényezőt, kerítést, vagy lelakatolt kaput helyeznének ki, jogszerűtlen lenne.

A sorompónak tehát meg kell szűnnie, ám a bejáró vasrácsa maradhat.
A bokodi helyzet – ugyan más szempontból – pár hónappal ezelőtt is érdekessé vált. A tó ugyanis befagyott. Köztudomású, hogy az 1960-as évek elején az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként hozták létre, és az erőmű által termelt hulladékhőnek köszönhetően a tó vize télen sem fagyott be. Épp e kedvező tulajdonsága miatt évek alatt a horgászok paradicsoma lett. A helyi egyesület 65 éve működik, a bokodin kívül 4 tó működtetéséért felel. Mára 950 tagja van, a gyerekhorgászokkal kiegészülten ezer feletti a létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!