Covid

2022.08.06. 07:00

Egyre többen vásárolnak Covid-19 gyorstesztet

Szeptemberhez közeledve ismét nagy a kereslet a patikai Covid-19 gyorstesztekre. Fekete Ildikótól, a tatabányai Levendula Gyógyszertár vezetőjétől többek között azt is megtudtuk, hogy melyek azok a gyorstesztek, amelyek a legkedveltebbek a vásárlóik körében, és amelyekből sosem lehet készlethiány.

Szász Dalma Kitti

A tatabányai Levendula Gyógyszertárba egyre többen térnek be ismét gyorstesztekért

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

 A fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben ismét emelkedett országos szinten, igaz csak enyhén. A koronavirus.gov.hu ennek apropójából ismét felhívta a lakosság figyelmét az oltás fontosságára. Ahogyan tájékoztatójukban is olvasható, jelenleg az omikron variáns egész Európában terjed, így Magyarországon is.

Jellemzően a fertőzöttek csak enyhe, közepesen súlyos tünetekkel esnek át a betegségen, főként megfázásszerű tünetekkel: torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás. Mint írják, a láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés kevésbé gyakori panasz már.

Talán ez lehet az oka annak is, hogy ismét egyre több Covid-19 gyorstesztet vásárolnak az emberek 

– mondta Fekete Ildikó, a tatabányai Levendula Gyógyszertár szakgyógyszerésze, aki hozzátette, hogy azokat a teszteket is keresik, amelyek az orrüregből vett mintából mutatja ki a fertőzést, de azok, amelyek a nyálból mutatják ki a fertőzést sokkal keresettebbek. 

Covid-19 gyorsteszt és gyógyszer Levendula Patika

A tatabányai Levendula Patikába egyre többen térnek be ismét gyorstesztekért 
Forrás: Flajsz Péter

Gyorsabban terjed - Az először 2021 novemberében azonosított omikron variáns a koronavírus minden eddigi, korábban ismert formájánál gyorsabban tört globális dominanciára. Az eredeti omikron számos mutáción átesett. Kezdetben a fertőzésekért a BA.1 és a BA.2 alvariánsok voltak felelősek, azonban az idei év elején Dél-Afrikában újabb alvariánsokat azonosítottak, amely tavasszal ismét megbetegedési hullámot indított el hazánkban. A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét, amely továbbra is kérhető a háziorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon.

Ennek egyszerű oka van, ugyanis a második és a harmadik hullám óta forgalomba került gyorstesztek humánusabbak a vásárlók szerint. Így értelemszerűen mindenki a könnyebb, fájdalommentesebb verziót keresi.

– A gyógyszertárunkban korábban kétféle gyorstesztet lehetett kapni: antigén- és antitest?? Előbbi azt mutatja, hogy az egyén jelenleg fertőzött-e, míg utóbbi azt, hogy a használója átesett-e már a fertőzésen. Manapság már nem tartunk antitest tesztet, mivel nincs rá kereslet. Az idő múlásával már nem kíváncsiak az emberek arra, hogy átestek-e már a betegségen, sokkal inkább foglalkoztatja őket az, hogy most fertőzöttek-e. Így érthetően az antigén gyorstesztek vásárolják csak, emiatt abból folyamatosan bőséges a készletünk. Ezek percek alatt, a nyálból, vagy az orrváladékból képesek kimutatni a fertőzés jelenlétét a szervezetben – emelte ki a patikavezető.

Mint mondta, könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy heteken belül a mostani eladásaiknak a száma megduplázódik majd, ami a koronavírus teszteket illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában