Táncterem szívvel-lélekkel

2022.08.21. 15:30

A 73 éves zumbaoktatónak 101 esztendős „tanítványa” is van

Hazánk legidősebb oktatója 11 éve tanítja a zumba egyik speciális változatát, a zumba goldot. Farkasné Erzsike mára tökélyre fejlesztette módszerét, és a pandémia alatt kinyitotta tánctermét az egész világ előtt.

Wágner Zsanett

Forrás: beküldött

– Hatvanegy éves voltam, amikor a lányom, Farkas Mónika tanácsára elmentem a tatabányai órájára – kezdi mesélni történetét Erzsike, akinek néhány hónap elteltével elindult első zumba gold csoportja a fővárosban. 

Stílszerűen lépést követett, mondhatnánk. Mindennek tizenegy éve, és bizony hajszálpontosan emlékszik arra is, mi indította el a pályán. Azt mondja, akkoriban 110 kilogrammot mutatott a mérlege, és a mozgás volt az, aminek hatására teljesen megváltozott. Nyilván peregtek le róla a kilók, de különlegesen vonzó volt számára az a családias hangulat, az a feltétel nélküli elfogadás, ami végső soron meggyőzte őt arról, hogy neki valóban itt van a helye.

– Termelődik az endorfin nevű hormon, ami felelős a jókedvért, boldogságérzetért és nem utolsó sorban a fájdalomcsillapításért – indokolja döntését a szépkorú, aki szerint a tökéletes kivitelezés helyett egészen más való fókuszba: a mozgás szeretete és annak rendszeressége. Aztán szépen észlelhető az a jótékony hatás, amely látványos változást eredményez.

Megszűnik az egyensúlyzavar, csökken a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterinszint, ráadásul erősödik az immunrendszer. Nem lesz többé jelen az életünkben a lehangoltság és depresszió. Sőt, a magányosság érzése is eltűnhet, hiszen a zumba gold nem egyszerűen fitneszóra, kiváló közösségépítésre is

– sorolja Erzsike azokat a változásokat, amelyek miatt érdemes látogatni az órákat, és amelyekről tanítványai is beszámoltak az elmúlt években.

– Első hallomásra riasztó lehet, de tény, hogy a feledékenység vagyis a figyelmi képesség elvesztése nagyon hamar megjelenik nyugdíjaskorban. A jó hír azonban az, hogy mindez megszüntethető, és már heti egy edzéssel is visszakapja a résztvevő a gyors reagálóképességet. Így már könnyen elképzelhető, hogy a szépkorú nem felejt el körbenézni, mielőtt lelép az útpadkáról – érzékelteti példával hazánk legidősebb zumbaoktatója, aki rekreációs seniortréneri képesítése mellett a fogyatékkal élők edzője is, és nem mellékesen tíz kineziológiai ág oktatója. 

Így aztán van olyan személyes csoportja, ahol látássérültek és mozgásukban korlátozottak, fogyatékkal élők is vannak. Azzal viszont nem számolt, hogy egészen más típusú akadályokkal is szembe kell majd néznie két évvel ezelőtt.

zumba Hazánk legidősebb oktatója 11 éve tanítja a zumba egyik speciális változatát, a zumba goldot. Farkasné Erzsike mára tökélyre fejlesztette módszerét, és a pandémia alatt kinyitotta tánctermét az egész világ előtt.
Erzsike a zumba goldban találta meg az egészséghez vezető utat
Forrás: beküldött

– A pandémia hatása érezhető volt ebben a szektorban is. A világjárvány előtti életteret az online oktatás vette át, ami óriási segítség lehet például stroke-on átesetteknek vagy a mozgáskorlátozottaknak, akik számára az utazás komoly erőfeszítésekbe telik – mondja, majd egy másik világról ejt szót.

– A korlátozások miatt a tánctermet hamarosan felváltotta az online tér, és ez a verzió megmaradt a mai napig. Így lehetséges az, hogy bármelyik város lakosai tudnak csatlakozni az órákhoz. Sőt még külföldön élő magyarok is jelentkezhetnek az edzésekre – feleli a tanár, aki 73 évesen elmondhatja, hogy különböző nemzetközi továbbképzésen vesz részt a mai napig. Erzsike nem titkolja, voltak géphasználattal kapcsolatos nehézségei. De utólag úgy tartja, inkább előnye, mintsem hátránya van az ilyen jellegű óráknak.

Hatalmas dolog, hogy az „időszumba” további specialitását, a székes zumba goldot otthonról is lehet végezni. Gondolok például olyanokra, akik rehabilitáció alatt állnak, vagy éppen születési rendellenesség miatt nem terhelhetik vagy nem tudják terhelni lábaikat

– árulja el Farkasné Erzsike, aki kérésre szó szerint házhoz is viszi programját. Erzsike legidősebb „táncosa” 101 éves, aki például Veresegyházán egy idősotthon lakója és ismert terepen, a helyszínen sajátítja el ezt a mozgásformát, latin zenére.

zumba Hazánk legidősebb oktatója 11 éve tanítja a zumba egyik speciális változatát, a zumba goldot. Farkasné Erzsike mára tökélyre fejlesztette módszerét, és a pandémia alatt kinyitotta tánctermét az egész világ előtt.
A zumba remek lehetőség a közösségépítésre is
Forrás: beküldött

A zumbaoktató jól tudja, hogy a test bizonyos kor felett már nem a régi. Úgy tartja, hogy megfelelő mozgatással lehet lassítani az öregedés folyamatát. Ehhez szükséges például a zene, hiszen a forró, latin ritmusok hallatán nehéz a testnek parancsolni. A gyors váltások célközönsége azonban nem éppen az idős korosztály.

Kétség kívül más a zenei összeállítás. Ez a korosztály inkább vevő a hetvenes- nyolcvanas évek latin zenéjére, természetesen a mozdulatok is sokkal lágyabbak. Azért a latin taktusok tüzessége megmarad

– nevet fel Erzsike, miközben hozzáteszi, a nem szerinti eloszlás tekintetében már nem ilyen nagy a változatosság.

– Valahogy a hölgyek sokkal fogékonyabb a táncra. Egyetlen férfi zumbázóm sem volt a 11 év alatt. Itt a remek alakalom és legyen ez egy felhívás keringőre, azaz zumbára. Uraim, megígérem, hogy tapssal, férfias és karakteres mozdulatokkal, valamint jókedvvel fogadjuk önöket csapatunkban. A zumba nem csak nőknek szóló sport – hangzik a buzdító végszó a szépkorú oktatótól.

Tánc és fitneszprogram - A zumba Kolumbiából származó, könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő tánc, mely fitneszprogram is egyben. Olyan ismert táncok alaplépéseit tartalmazza, mint a salsa, merengue, cumbia, flamenco, calypso, reggaetón és a hastánc. A zumba gold az aktív idős korosztálynak szól. A zumba toning egy olyan változat, ahol súlyzók segítségét is igénybe veszik a mozgás során. A zumbatomic a 4–12 éves korosztálynak lett kifejlesztve, ahol a gyerekek vicces koreográfiát tanulnak meg. Az aqua zumba a vízben történő fitneszmozdulatok elsajátítását jelenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában