Ingatlan

2022.07.19. 14:00

Elszabadultak az ingatlanárak, Esztergomban rosszabb a helyzet, mint Tatabányán

Sokan gondolhatják, hogy a gazdasági nehézségek az ingatlanárak esését is magukkal hozhatják. Ennek egyelőre semmi előjele nincs a megyei lakáspiac friss számadatait vizsgálva – az elmúlt időszakban nagy mértékben nőtt megyénkben az átlag négyzetméterár.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A magas infláció miatt a pénz egy része az ingatlanokban keres menedéket. Sok befektető viszont eladóként vált aktívvá, mert éppen most váltja pénzre a korábbi lakásvásárláson elért hozamot. Mindezt a VG Podcastnak mondta Tancsics Tünde, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzője. A szakértő szerint az immár 2014 óta tartó növekedésnek minden jel szerint vége. Még akkor is, ha ennek a megyei lakáspiac számadatait vizsgálva kevés jele van.

Egyedül az érezhető, hogy az eladóknak némileg többet kell tenniük és várniuk egy-egy ingatlan értékesítésekor. Ami a jelenlegi adatokat illeti, Komárom-Esztergom megyében júniusban közel 2100 ingatlan várt gazdára, nyolc százalékkal több, mint egy évvel korábban. Tatabányán az átlagos négyzetméterár 35 százalékkal emelkedett, azaz 550 ezer forintra nőtt. 

Mi is találtunk egy magas árfekvésű és legalább olyan magas nívójú ingatlant a megyeszékhelyen nemrégiben. Egy 295 milliós ingatlanra bukkantunk, amely elhelyezkedésével és nyitó képével hívta fel magára a figyelmet. A Bánhidai lakótelep és a barokkos belső egy családi házban találkozik Tatabányán.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint korábban az eladók diktáltak, könnyen értékesíthetőek voltak az ingatlanok. Mostanra annyi változás történt, hogy az eladók nagyobb figyelmet fordítanak az eladásra, többet tesznek azért, hogy láthatóvá váljon az eladandó ingatlan.

A kutatásból kiderül: a megye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül egyébként Esztergomban 40 százalékkal 520 ezer forintra, Komáromban 14 százalékkal 458 ezer forintra, Dorogon 24 százalékkal 460 ezer forintra, Oroszlányban 37 százalékkal 397 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár.

Ezt igazolja az ingatlanbazár.hu állománya is: jelenleg a megyeszékhelyen ötszáznál is több ingatlan vár eladásra, a keresési találatok között pedig megfigyelhető, hogy a lakások és házak négyzetméterárai túlnyomó részt minden ingatlan esetében 500 ezer forint felettiek. A bázisban a jelenleg legdrágábban, 260 millió forintért kínált ingatlan 477 négyzetméteres, ezekkel a paraméterekkel számolva pedig egy négyzetméterét a tulajdonosok – az átlaggal szinte megegyező áron – 545 ezer forintért kínálják.

Drága hitelek - Az infláció elleni harc miatti kamatemelések eredményeként egyre drágábbak a lakáshitelek, ezért többen későbbre halaszthatják a vásárlást, ami visszafoghatja a keresletet az év hátralévő részében. A szakértők szerint egyelőre korai a kamatcsökkentésre, azaz az olcsóbb lakáshitelekre várni. Ugyanakkor éppen az emelkedő kamatok miatt az államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelek még jobban felértékelődnek a lakáspiacon. Ezek a konstrukciók pedig támaszt adhatnak a lakáspiaci forgalomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában