Médiatábor

2022.07.09. 00:36

Diákok nyerhettek betekintést a Kemma.hu mindennapjaiba

Utolsó napjához érkezett a Kuny Domokos Múzeum médiatábora pénteken. A gyerekek ezúttal a József Attila Megyei és Városi Könyvtárba látogattak el, ahol többek között betekintést nyerhettek a 24 Óra és a Kemma.hu életébe, valamint a héten megszerzett elméleti tudásukat gyakorlati példákkal is gazdagíthatták.

Szász Dalma Kitti

Pénteken a könyvnyomtatás, a megújult bibliotéka, a modern technika, a nyomtatott irodalom és a sajtó kapta a főszerepet. A helyszínen lévő újságíró, Szász Dalma és fotós, Hagymási Bence segítségével a gyermekek betekintést nyerhettek a tudósítók napjaiba, a lap tervezésébe, elkészítésébe. Fotós munkatársunk pedig elárulta nekik, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy-egy pillanat megörökítésénél. Az előző napokban ellátogattak a gyerekek egy televízió stúdiójába is, ahol kipróbálhatták a súgógépet, a híradós stúdióban pedig kérdéseiket is feltehették a stábnak. A megszerzett tudással felvértezve interjúkat is készítettek a múzeum legújabb kiállításával kapcsolatban a növendékek, amellett, hogy igyekeztek a Guttenberg-galaxistól eljutni egészen a mai közösségi média valóságáig.

– Nem titkolt célunk az, hogy kicsit kedvet is adjunk újra az olvasáshoz, hiszen nem csak az elektronikus média világára szeretnénk fókuszálni – mondta Kovácsné Horváth Viktória, a Kuny Domokos Múzeum kommunikációs munkatársa. –  Külön öröm számomra, hogy nagy érdeklődéssel vetették bele magukat a gyerekek a könyvtár világába. Amit megtanultak az elmúlt négy napban, az most, az ötödik napon gyakorlatban is visszaköszön. A növendékek ezáltal rengeteg új és hasznos információ birtokába kerülhettek. Szintén nagy öröm számomra, hogy az itt táborozó gyerekeket rajongással tölti el a nyomtatott szöveg olvasása – tette hozzá a kommunikációs munkatárs.

Kiemelte azt is, hogy a múzeum tematikus táborai sorában ez a második. Az első ilyen nyárindító programjuk a középkori kalandtábor volt, ahol szintén nagyon izgalmas programok vártak a gyerekekre.

– A most zárult médiatáborral a nagyobb diákokat próbáltuk megszólítani. Ezek a táborok hétfőtől péntekig tartanak. A bázisunk jellemzően a tatai múzeum, de vannak külső helyszíneken is programok. A résztvevők főként 12 és 14 éves diákok. Azt tapasztaljuk, hogy a közművelődésben az újabb generációkat kicsit nehezebben lehet megszólítani, ezért arra fókuszáltunk, hogy az ő korspecifikus témáikat helyezzük előtérbe. Nyilván az okoseszközök jelen vannak az életükben, de nem mindegy, hogy milyen médiafelületeket használnak a tájékozódásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában