Kinizsi Száz

2022.06.06. 09:07

Volt, aki papucsban, más Mikulásként teljesítette a megyénken is áthaladó Kinizsi Százast

Csaknem „telt ház” volt az idei Kinizsi Százas teljesítménytúrán, melyet két év kihagyás után rendezett meg újra a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Szakosztálya.

Walczer Patrik

Több mint ezerkétszázan indultak útnak, végül kilencszázkilencvenegyen értek célba a megadott 24 órás szintidőn belül

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A pandémia miatt jelentősen nőtt itthon a kirándulók száma, ugyanakkor az alkalmi természetjárók mellett van egy másik réteg, melynek tagjai már a járvány előtt is szorgosan gyűjtötték a kilométereket és a jelvényeket. Megyénkben is számtalan teljesítménytúrát szoktak hirdetni, kezdve a kisebb távúaktól a nagyobb horderejű, ezáltal embert próbálóbb rendezvényekig. A Kinizsi Százast szinte már mindenki ismeri, melynek résztvevői Békásmegyerről indulva a Pilis és a Gerecse térségét végigjárva érnek el Tatára. 

A magyarországi teljesítménytúrák iránt valamelyest csökkent a kereslet a koronavírus után, ennek pontos okait csak sejtjük. Valószínűsíthetőleg a hosszabb távokon a formahanyatlás, rövidebb távokon a nagyobb közösségi együttlét helyett, a szűkebb családi, illetve baráti körben eltöltött idő iránti igény változtatta ezt meg 

– tudtuk meg Kovalik András főszervezőtől. 

Elmondta azt is, hogy az idén csaknem telt ház volt, azaz a zöldhatósági engedélyben meghatározott létszám betelt, igaz ez 2019-ben egy, idén négy nap alatt történt meg, és a visszamondók helyére vezetett várólista is jóval rövidebb volt. Végül a nagy napon 1202 fő indult el Békásmegyerről, hogy teljesítsék a Kinizsi Százast. 

A túrát 1981 óta hasonló elvek szerint rendezi a Kinizsi Természetbarát Egyesület Encián Szakosztálya, így elsődleges célunk az élmény fenntartása. Az útvonalon minimális változtatás volt: a Pilis oldalában a bővizű Trézsi-kúthoz való kitérés, illetve egy jelzés­áthelyezés miatt a Tokodra való betérés 

–árulta el. 

Kovalik András azt is közölte, hogy a regisztrációs és adminisztrációs felület teljesen megújult az idei rendezvényre, ezt a fejlesztést az indukálta, hogy tavaly, a vírus miatt egy érintésmentes Kinizsi Százas megrendezésére készültek. 

Ezen kívül megújult a Százas hagyományos, késő esti pihenőpontja a Tardos feletti Bányahegyen, új világítást tervezett és épített ki az egyik önkéntesünk, továbbá új sátrakat is vásároltunk 

– tette hozzá. 

Fesztiválhangulat - A Kinizsi Százas teljesítése önmagában is nagy szó, ugyanakkor idén is voltak olyanok, akik nem mindennapi ötlettel vágtak neki a távnak. Volt idén papucsos, illetve Mikulás-jelmezt viselő teljesítő is, de a rutinos résztvevők és a most „debütálók” sem hiányoztak. Kovalik András megjegyezte: az időjárás idén nagyon kedvező volt, a Dorog és Mogyorósbánya közötti „katlanban” nem volt tikkasztó idő, így a teljesítési arány is nagyon jól alakult, végül 991-en értek be a 24 órás szintidőn belül. Mogyorósbányán a borbarátok igazi nyári fesztiválhangulatot teremtettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában