Megemlékezések

2022.06.03. 09:10

Megyeszerte megemlékeznek a nemzeti összetartozásról péntektől vasárnapig

Kárpátia-koncerttel, versmondással is erősítik a nemzeti összetartozást.

Körtvélyfáy Dina

Megyeszerte tartanak megemlékezéseket az előttünk álló hétvégén

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Ács

Szombaton 19 óra 45 perctől gyülekeznek a Duna-parton, a Lovadi rét felől, magas vízállás esetén a Székes-patak melletti füves területen. Az eseményen közreműködik Kalla Sándor versmondó, Bene Zoltán előadóművész, beszédet mond dr. Szentirmai István polgármester. Az eseményen meggyújtják az összetartozás tüzét. 

Bábolna 

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok parkjában, az összetartozás emlékművénél pénteken 18 órakor kezdődik az esemény. Közreműködik Korpás Éva Fonogram-díjas énekes és Madarász András. 
Dunaalmás Pénteken 17 órakor kezdődnek az események a kikötőben található Trianon-emlékműnél. Beszédet mond Ollé Árpád polgármester, majd a Dunaalmási Csokonai Mihály Általános Iskola tanulói adnak műsort. Később a Vadvirág Dalkör előadás következik, végül megkoszorúzzák az emlékművet. 

Esztergom 

Szombaton 17 órakor a Prímás-szigeten lesz a megemlékezés a nemzeti összetartozás oszlopánál. Beszédet mond Hernádi Ádám polgármester és Erős Gábor országgyűlési képviselő. Közreműködik Fehér László, Pálmai József és az 56-os Szövetség. 

Gyermely 

Szombaton 15 órakor a református templomban kezdődik az esemény a határon túli testvértelepülések delegációjának részvételével. Először ökumenikus istentisztelet lesz, majd Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka beszél a háborús mindennapokról. Később a Gyermelyi Dalárda énekel, majd megkoszorúzzák az összetartozás emlékművét. A kárpátaljai delegációval aprósüteményt szeretnének Beregszászra küldeni, így arra kérik a lakókat, aki teheti hozzon süteményt, jól becsomagolva. 

Kisbér 

Szombaton 18 órakor kezdődik a megemlékezés a római katolikus plébánia előtti Trianon-emlékkőnél. Beszédet mond Sinkovicz Zoltán polgármester. Az ünnepi műsorban közreműködik Csikós Szabina, Baracs Gergő, Mocsári László és Sulyok Tamás. 

Komárom 

Pénteken 11 órakor a Kézfogás című dalt fogja elénekelni Szarka Tamás a komáromi Erzsébet hídon. Szombaton 16 óra 30 perckor Észak- és Dél-Komárom polgármestere 102 alkalommal kongatják meg közösen a Trianon-harangot. Észak-Komáromban 18 óra 30 perckor kezdődik a megemlékezés a trianoni gyűrűemlékműnél, a református templommal szemben. Ezt követően fáklyákkal és helységnévtáblákkal vonulnak át a határon, majd a dél-komáromi polgármesteri hivatalnál Szakály Sándor történész mond beszédet. A megemlékezésen visszahelyezik az 1939-ben avatott, 1945-ben eltűnt, fénykép után újra elkészített emléktáblát, Csák Attila szobrászművész alkotását. Később fellép a Kárpátia. 

Mocsa 

Szombaton 17 óra 30 perckor kezdődik a rendezvény az Arany János Általános Iskolában. Garzó Krisztina intézményvezető köszöntője után az iskola diákjai adnak műsort, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Ezt követően Garzó Péter a Trianon-fal történetéről beszél, majd felavatják a Trianon-falat és megkoszorúzzák az emlékművet. 

Naszály 

Szombaton 12 órakor a Trianon-emlékműnél, a Hársa utcában kezdődik a megemlékezés. Beszédet mond Hozák Attila történelem szakos tanár, közreműködik Gál László Latinovits-díjas versmondó, gitáron kísér Nagy T. Dávid. 

Nyergesújfalu 

Pénteken 10 órakor a Térségi Közösségi Ház terén várják az emlékezőket. Beszédet mond Szakmáry Barna képviselő, közreműködik a Zafféry Károly Szalézi Középiskola. 

Oroszlány 

Szombaton 16 órától Lazók Zoltán polgármester, valamint Őry Péter, a felvidéki Csallóközcsütörtök polgármestere tartanak beszédet. Később Szegény Magyarország címmel Homonyik Sándor EMeRTon-díjas énekes ad emlékműsort. Az eseményt koszorúzás zárja. A program helyszíne a Trianon-emlékhely. 

Tata 

10 óra 15 perctől virágokat helyeznek el a szőgyéni emlékkeresztnél, a Mindszenty téren. 11 órakor kezdődik a Nemzeti Összetartozás terén lévő nemzeti összetartozás emlékművének koszorúzása. A Kossuth téren 15 órakor kezdődik a katonazenekari fesztivál, majd 18 óra 30 perckor emléktüzet gyújtanak a Kálvária-domb lábánál. 

Tatabánya 

Szombaton 17 órakor az Életfa téren kezdődik a rendezvény. Tóth Zsóka Vörösmarty Mihály Remény s emlékezet című versét szavalja el, majd Lusztig Péter alpolgármester mond beszédet. Később koszorúznak, majd közös imát mondanak Hamar László lelkésszel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában