Ünnep

2022.06.10. 13:14

Magyaryra, az iskolateremtő tudósra emlékeztek Tatán

A modern magyar közigazgatás megteremtője, a tatai származású Magyary Zoltán 134 évvel ezelőtt született. Ebből az alkalomból a városi emlékhelyeken koszorúztak, illetve konferenciával emlékeztek a nemzetközi hírű tudósra.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Június 9-én csütörtökön a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében emlékeztek az iskolateremtő tudósra. Elsőként Magyary szülőháza előtt Rigó Balázs alpolgármester köszöntője után helyezték el  a tisztelet virágait. Ezt követően a Tatai Járási Hivatalnál koszorúztak, ahol Ströcker Zoltán hivatalvezető emlékezett, majd Magyary Zoltánnak és feleségének, Techert Margitnak a Környei úti temetőben lévő nyugvóhelyénél is megemlékeztek a tudós házaspárról.

Pénteken az Öreg-tó partján lévő Magyary-szobor megkoszorúzásával folytatódott az emlékezéssorozat. Ezt követően pedig a városháza dísztermében megkezdődött a Magyary konferencia. Az eseményen többek között részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Michl József polgármester, valamint Palich Etelka, a Magyar Köztisztviselői Kar elnöke és Borsó Tibor, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke.

Magyary Zoltánra emlékeztek Tatán
Czunyiné dr. Bertalan Judit
Forrás: Hagymási Bence / 24 Óra

A szakmai tanácskozás résztvevőit először Czunyiné dr. Bertalan Judit köszöntötte, kiemelve, hogy Magyary nyomdokai haladva visszatértünk arra az útra, amely tiszta forrása a modern közigazgatásnak. Időközben kormányunk is zászlajára tűzte a közigazgatás reformját, és a szakmai kihívások dacára meg is valósította. Magyary legfontosabb öröksége a szolgáló, szolgáltató közigazgatás és a működő állam modellje.

Michl József egyebek mellett arról tett említést, hogy az elődök tevékenységének, gondolkodásmódjának ismerete annyi többlet üzenetet üzenetet hordoz, ami nekünk, utódoknak, illetve mindenkinek a javára válhat. Nem azon kell szomorkodnunk, hogy az iskolateremtő tudós már nincs közöttünk. Helyette inkább követnünk kell tanításait, útmutatásait, mert csak az visz előre.

Popovics György, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szerteágazó, tudást, ismereteket közvetítő, érték- és kapcsolatteremtő tevékenységének rövid bemutatásával  utalt arra, hogy a társaság működésével híven követi Magyary ránk hagyott örökségét, a közigazgatás tudományának nemzetközi hírű művelője által kijelölt szemléletformáló utat.

Koszorúzás az Öreg-tó partján - Mielőtt a tiszteletadás virágait, koszorúit elhelyezték volna, Trnka Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kara Magyary Zoltán Szakkollégiumának elnöke emlékezett vissza a modern magyar közigazgatás megteremtőjére. Magyary szellemiségéről szólva hangsúlyozta, a közigazgatás tudományának fejlesztése mellett, a szakma egyik legnagyobb gondolkodója a magyar társadalom épüléséhez is jelentősen hozzájárult. Ezzel a tevékenységével pedig generációkat kötött és köt össze mind a mai napig. Egyebek között ez is Magyary Zoltán „közigazgatási” öröksége és hatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában