Diákmunka

2022.06.16. 07:54

Júliustól bértámogatással indul megyeszerte a Nyári diákmunka program

Idén is állami támogatással vállalhatnak munkát a nappali tagozatos 16–25 év közötti tanulók júliusban és augusztusban.

G. L.

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. L.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott a program részleteiről szóló, Csillagerődben tartott  sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem-szerzés elősegítésére az idén is folytatódik a 2013-ban indított Nyári diákmunka program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását.

A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. 

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere kiemelte, a fiatalok turizmusban és a kulturális feladatokban való munkájára a nyár folyamán kiemelten számítanak. 
A program kapcsán Zölde Mónika, a kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy a támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe.

Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. Így a diákok havi nettó munkabére az szja-mentességet figyelembe véve akár 122–159 ezer forint is lehet. Részletek a munka.hu weboldalon. 

Lehetőségek - A sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Komáromban számos lehetőség lesz a szezonban: a programban például a Klapka György Múzeum, a Minivár Bölcsőde, az Aprótalpak Bölcsőde, a Szivárvány Óvoda, a Kistáltos Óvoda, a Szőnyi Színes Óvoda, Jókai Mór Városi Könyvtár/Strandkönyvtár, az Idősek Otthona, a Városmarketing Kft., a Komáromi Tourinform Iroda, a Városgazda Kft., a Komáromi Járási Hivatal és a Monostori erőd Nonprofit Kft. is részt vesz. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában